Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти разом з Мінʼюстом та МОЗ вдосконалюватиме судово-медичну експертизу тіл загиблих

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися
Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) 18 жовтня підписала меморандуми про співпрацю з Міністерством юстиції та Міністерством охорони здоров’я. Це дозволить посилити співпрацю комісії з Україною і координувати зусилля з розшуку осіб, безвісти зниклих внаслідок російського вторгнення.

Про це Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти повідомила на своїй сторінці у фейсбуку. 

Фото: МКЗБ

Співпраця з Мін’юстом передбачає допомогу з боку комісії у проведенні ДНК-ідентифікації та використанні сучасних криміналістичних технологій, а також розвиток практики судово-генетичної експертизи для забезпечення належного ланцюжка доказів, які можуть бути представлені в міжнародних судах. 

В межах угоди з МОЗ комісія допоможе розробити стандартні операційні процедури судової експертизи на основі міжнародних стандартів, що сприятиме опрацюванню великої кількості справ та забезпечення гідного поводження із тілами померлих людей.

Вже є десятки тисяч зниклих безвісти під час війни, що триває, і їхня кількість продовжує зростати. Жодна країна в умовах війни не має можливості самостійно та належним чином розв’язувати величезну проблему з пошуку зниклих безвісти та розслідувати їх зникнення так, щоб докази цих злочинів були доступні міжнародному трибуналу. Підтримка України з боку МКЗБ спрямована на розширення можливостей для вирішення цих важливих завдань“, – зазначила Кетрін Бомбергер, генеральна директорка МКЗБ. 

Раніше, під час зустрічі з громадськими організаціями 16 жовтня, Бомбергер зазначила, що її організація доволі довго готувалася до підписання цих меморандумів про співробітництво з українськими державними структурами. Підписання цих двох документів дозволить організації плідно співпрацювати з МОЗ та Мін’юстом протягом тривалого часу.

Наша стратегія полягає у тому, щоб надалі підписувати такі самі меморандуми з іншими інституціями. Ми сподіваємось, що у майбутньому нам також вдасться підписати меморандум про співпрацю з МВС”, – наголосила директорка МКЗБ.

Вона подякувала громадським організаціям та родинам безвісти зниклих за допомогу у підписанні вищезазначених угод.

На думку Бомбергер, в Україні мають ефективно працювати всі держустанови, які безпосередньо займаються питанням безвісти зниклих людей. Для більш продуктивної роботи їм необхідно постійно обмінюватися наявною у них інформацією.

Також в Україні має ефективно працювати законодавча база, яка б захистила права родичів зниклих безвісти. Це повинен бути безперервний процес, який триватиме протягом наступних декількох років”, – сказала вона.

Бомбергер нагадала, що наразі в Україні відкрито 13 тисяч справ щодо безвісти зниклих осіб. Втім, це не остаточно цифра, оскільки щодня продовжують зникати як цивільні, так і військові. Тож Україні слід якомога швидше розв’язувати усі питання, пов’язані зі зниклими безвісти особами.

В МКЗБ розробили рекомендації для України щодо покращення системи розшуку зниклих безвісти, які крок за кроком мають втілюватись протягом наступних п’яти років.

По-перше, необхідно, щоб установи, від яких залежить ефективне розслідування справ зниклих безвісти осіб, спільно збирали доказову базу для її наступної передачі до МКС. Щоб це відбулося, необхідна ефективна співпраця між Офісом генпрокурора та МВС.

По-друге, було б непогано створити одну організацію типу Офісу уповноваженого з питань безвісти зниклих. Щоб ця інституція узгоджувала та координувала роботу установ, до яких перейшли усі його повноваження. Ці відомства мають між собою співпрацювати та постійно взаємодіяти. Також у них не мають дублюватися функції. Крім того, вони мають виробити спільну стратегію дій”, – зазначає жінка.

По-третє, в Україні має бути створена єдина база даних, яка б містила всю наявну інформацію про безвісти зниклих людей. До її створення необхідно залучати родини зниклих безвісти, з яких слід утворити дорадчий орган. Для функціонування останнього має бути розроблена відповідна законодавча база, каже Бомбергер. 

Окрім єдиної бази даних, як вважає керівниця організації, держустанови мають створити спільну систему обміну даними. Це дозволить детально зафіксувати усі злочини, які вчиняють росіяни на території України.

Було б добре, якби до цих процесів долучилося Міноборони, яке б надавало інформацію, що не становить військової таємниці. В Україні має запрацювати система ефективної ідентифікації тіл, які важко визначити. Під час роботи з ними мають застосовуватися передові технології, щоб зробити можливим їхню верифікацію та надання як доказів до МКС. МКЗБ хоче допомогти Україні налагодити увесь цей процес”, – підкреслила вона.

По-четверте, в Україні мають бути внесені відповідні зміни до закону про безвісти зниклих осіб. Насамперед це стосується грошової компенсації та репарацій для сімей. Адже дуже важливо виплачували компенсацію не лише військовим, а й цивільним, вважають в МКЗБ.

За словами Бомбергер, основна мета організації – це створення в Україні ефективно працюючих державних інституцій, яким довіряли б родини зниклих безвісти.

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) – це міжурядова організація, яка допомагає з пошуком зниклих безвісти осіб. Організація працює у країнах, де відбуваються збройні конфлікти, порушуються права людини, стаються стихійні лиха, діє організована злочинність, проходять міграції тощо. Основна місія організації – ідентифікація загиблих та знайдених у масових похованнях людських останків.

Також комісія може долучатися до пошуку зниклих безвісти осіб, якщо у неї є запрошення від державних інституцій. Для цього МКЗБ може залучити власних судово-медичних експертів. Наприклад, археологи слідкують за тим, щоб іноземні фахівці правильно проводили ексгумацію тіл і не порушували їхню цілісність. Антропологи допомагають встановити кількість похованих осіб в одній могилі і визначити, кому які останки належать. База ДНК-лабораторії МКЗБ налічує 130 тисяч біологічних зразків, зокрема з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter