Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили блокування ZIK, NewsOne та “112 Україна”

Дата: 04 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна і Європейська федерації журналістів назвали блокування каналів ZIK, NewsOne та “112 Україна” позасудовою, політично вмотивованою забороною, яка стала кричущим нападом на свободу преси. Члени федерацій закликали владу скасувати заборону. 

Про це повідомили на сайті Європейської федерації журналістів. 

Автори заяви нагадали, що український уряд до блокування звинувачував трьох мовників у тому, що вони перебувають під “злісним впливом Росії” та загрожують інформаційній безпеці України. 

“Ця довільна та політично вмотивована заборона неприйнятна в умовах демократії. Заборона ставить під загрозу роботу сотень працівників засобів масової інформації, які не мають нічого спільного з політичною належністю власників засобів масової інформації (за даними авторів заяви, йдеться про близько 1500 людей. – Ред.). IFJ закликає українську владу скасувати заборону і поважати свободу інформації та слова”, – заявив генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Беллангер.

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес заявив, що заборона трансляцій є однією з найекстремальніших форм обмеження свободи ЗМІ, які мають застосовуватися лише в дуже виняткових обставинах:

“Держави зобов’язані гарантувати ефективний плюралізм ЗМІ. Спосіб застосування процесу ліцензування повинен забезпечувати достатні гарантії проти свавілля, зокрема належне обґрунтування владою своїх рішень про відмову в ліцензії на мовлення. Здається очевидним, що заборона президента зовсім не відповідає міжнародно-правовим стандартам щодо свободи слова та засобів масової інформації”

У своїй заяві автори посилаються на заяви НСЖУ та Незалежної медіапрофспілки з приводу блокування. Останні застерегли, що в умовах відсутності довіри до судів, правоохоронних органів та органів влади, маючи очевидні політичні підстави, це рішення може призвести до дискредитації журналістської професії через експлуатацію “боротьби за свободу слова”.

“Створюється сценарій і прецедент, за яким керівництво держави може непрозоро ухвалювати рішення щодо будь-яких медійних організацій, а в умовах правової невизначеності це шлях до згортання демократії і диктатури. Боротись із ворогом, найпідлішим і найпідступнішим, не можна його ж методами”,йдеться в заяві Незалежної медіапрофспілки у фейсбуку.

Нагадаємо, що напередодні президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі. 

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, адже, наприклад, Національна спілка журналістів засудила такі дії влади, але з їхньою думкою погодилися не всі експерти та правозахисники. 

Читайте також розбір ZMINA про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter