Міжнародна федерація журналістів ініціювала виключення зі своїх лав Спілки журналістів Росії

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) ініціювала офіційний процес призупинення та виключення зі своїх лав Спілки журналістів Росії.

Відповідну заяву заступника генсекретаря організації Джеремі Діра оприлюднило інформагентство Reuters.

Голова спілки журналістів Росії Володимир Соловйов (ліворуч) і голова IFJ Ентоні Беланджер

Це сталося після того, як Спілки журналістів Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії заявили про вихід з IFJ на знак протесту проти “корупційної діяльності” федерації та членства російських журналістів. Вони звинуватили федерацію “в тривалій недемократичній практиці, неетичному фінансуванні та дозволі представникам російських державних ЗМІ залишатися її членами”.

Голова Спілки журналістів Фінляндії Ханне Ахо в коментарі виданню сказала, що скандинавські спілки вже давно намагалися звернути увагу на проблеми у федерації, проте IFJ не вжила заходів щодо російської Спілки журналістів навіть після того, як та створила свої регіональні філії на тимчасово окупованих територіях України.

Також вона додала, що скандинавські спілки скаржилися на непрозоре використання фінансів IFJ, включно з рішенням провести свій Всесвітній конгрес минулого року в автократичній арабській державі Оман, яка має обмежену свободу преси.

“Атрибути на конгресі були надзвичайно яскравими, тому ми почали дивуватися, звідки взялися гроші, щоб заплатити за них”, – сказала Ахо.

Водночас північні профспілки заявили про низьку плинність кадрів у керівництві федерації, а також про підозри щодо недемократичних дій на внутрішніх виборах організації.

Заступник генсекретаря федерації Джеремі Дір відкинув усі звинувачення та повідомив, що виконавчий комітет уже розпочав офіційну процедуру зупинення членства і виключення зі складу Спілки журналістів Росії. Федерація засудила звинувачення як “неправдиві, наклепницькі та руйнівні”.

Міжнародна федерація журналістів представляє близько 600 тисяч журналістів у 146 країнах, називає себе “глобальним голосом журналістів”, багато з яких прагнуть викривати корупцію та правопорушення. На офіційному сайті IFJ задекларовано, що організація не підтримує жодної політичної точки зору, але сприяє колективним діям для захисту прав людини, демократії та плюралізму ЗМІ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що представники української професійної книжкової спільноти вимагають відставки з посади віцепрезидента Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) росіянина Дениса Безносова та виключення з IBBY обох російських секцій, оскільки ті досі не засудили агресію Росії проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter