Місія ООН чекає гарантій безпеки від Росії, щоб поїхати на підтоплену Херсонщину – Кулеба

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Спеціальна місія ООН готова вирушити на допомогу постраждалим унаслідок підриву дамби Каховської ГЕС на лівобережжя Херсонщини. Наразі вона чекає гарантій безпеки від російської сторони.

Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Фото: Костянтин та Влада Ліберови

За його словами, Організація Об’єднаних Націй та Міжнародний комітет Червоного Хреста вже почали постачати гуманітарну допомогу постраждалому населенню Херсонщини. Загалом до України вже доставили вантажі від 12 з 19 країн, які виділили допомогу Україні для подолання наслідків підриву дамби Каховської ГЕС.  

“Відповідно до нашої домовленості, якої ми досягли з ООН минулого четверга, координаторка ООН в Україні Деніз Браун пообіцяла мені подвоїти зусилля з надання допомоги, вони справді зробили це. І вони пообіцяли підготувати місії, готові вирушити на лівий берег Дніпра, щоб допомогти полегшити гуманітарні наслідки катастрофи. Місію сформовано. ООН скерувала запит на гарантії безпеки Україні та РФ як державі-окупанту”, – пояснив Кулеба.

Він також наголосив, що Україна надала такі гарантії миттєво, однак Росія відповіді досі не надала.

Раніше заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявляв, що через підрив Каховської ГЕС армією РФ близько 700 тисяч людей втратили належний доступ до питної води як на окупованих територіях, так і на підконтрольних Україні.

Як зазначав Гріффітс, унаслідок підриву ГЕС постала проблема забезпечення охолоджувальної води для Запорізької АЕС. Крім того, через знищення дамби затоплені важливі сільськогосподарські угіддя, а це призведе до зниження експорту зерна, до зростання цін на харчові продукти в усьому світі.

Нагадаємо, що Верховна Рада просить міжнародну спільноту, зокрема Організацію Об’єднаних Націй, визнати підрив Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців. 

Зокрема, Рада закликала Генеральну Асамблею ООН терміново вжити заходів щодо припинення членства Росії в Раді Безпеки ООН та Організації Об’єднаних Націй, оскільки та не має правових підстав бути членом ООН, цілеспрямовано руйнує міжнародний мир, безпеку, міжнародний правопорядок і є державою – спонсором тероризму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter