Мін’юст заблокував роботу Суспільного

Дата: 28 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України наклав арешт на кошти, що є на рахунках Суспільного мовника, заблокувавши його роботу.

Про це повідомили на сторінці Суспільного у фейсбуку. 

Роботу Суспільного заблоковано: арештовані всі рахункиПостановами Відділу примусового виконання рішень Департаменту…

Опубліковано Суспільне мовлення Четвер, 27 лютого 2020 р.

Арешт Мін’юст наклав через борги, які, як розповіли у мовника, дісталися йому в спадок як правонаступнику всіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, що припинила свою діяльність. Наприкінці лютого Мін’юст порушив виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства “Євроньюз”.

“Співпраця колишньої державної Національної телекомпанії України з “Євроньюз” розпочалася 2010 року, ще до створення Суспільного мовника. Згодом із бюджету було припинене виділення коштів на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії “Євроньюз”, що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес”, – розповіли в Суспільному. 

За словами голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураба Аласанії, створивши україномовну версію міжнародного каналу “Євроньюз”, Кабмін уклав договір на шість років, що є прямим порушенням законодавства України, яке не дозволяє укладати угоди довше ніж на один рік. 

ЩО СТАЛОСЯ: Гроші на рахунках ПАТ НСТУ арештовано. ХТО ЦЕ ЗРОБИВ:Відділ примусового виконання рішень Департаменту…

Опубліковано Зурабом Аласанією Пʼятниця, 28 лютого 2020 р.

Аласанія пояснив, що арешт коштів мовника пов’язаний із проведенням у 2017 році Євробачення. 

“Процедура організації конкурсу складна та тривала, а Україна перебувала у важких умовах агресії РФ. Власники конкурсу поставили умову: депонувати “страхову суму” в нейтральному швейцарському банку на випадок форс-мажору та термінового переносу конкурсу в іншу країну. В усіх інших випадках сума в 15 млн євро була недоторканна і мала повернутися одразу по закінченню конкурсу в Україну. Процедурно держава через державний банк перевела гроші  на рахунок НТКУ, у свою чергу НТКУ депонувала їх на рахунку швейцарського банку”, – розповів він.

Згодом “Євроньюз” подало позов до Женевського суду про блокування цих грошей для забезпечення рішення українського суду на свою користь. НСТУ разом з Мін’юстом оскаржили блокування коштів, проте суд у Женеві досі триває. Пояснюючи ситуацію навколо блокування коштів, Аласанія наголосив, що справа має політичний характер. 

Відомо, що старт суспільного мовлення, існування якого випливає із зобов’язань України перед Радою Європи та ЄС у межах угоди про асоціацію, ще у 2017 році почався із суттєвого недофінансування: із запланованих 1,28 млрд грн суспільне отримало 970 млн, що одразу унеможливило закупівлю обладнання та немайнових прав. Проте найгірша ситуація склалась у 2018 році, коли суспільному виділили лише 50% запланованих 1,56 млрд грн, що фактично поставило компанію на межу банкрутства. Згодом у мовника значно скоротили штат – із семи з половиною до чотирьох з половиною тисяч осіб. 

Арешт рахунків, як розповіли в Суспільному, уже унеможливив підготовку до трансляції Олімпіади-2020, блокує забезпечення участі України в Євробаченні-2020, зупинив запуск нових проєктів мовника, зокрема нової студії в ефірі телеканалу “UA: Перший”.

“Найближчим часом арешт також призведе до повної зупинки діяльності телерадіокомпанії, адже заблокована можливість здійснювати необхідні видатки для роботи національних телеканалів мовника (“UA: Перший”, “UA: Культура”), усіх регіональних каналів Суспільного, діджитал-платформ та трьох каналів радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура)”, – розповідають про наслідки арешту в мовника. 

Суспільне вже звернулося по допомогу до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів, Міністерства культури, молоді та спорту й Міністерства юстиції, щоб ті ініціювали виділення з держбюджету коштів для погашення боргу, проте досі не отримало відповіді та потрібної з боку держави підтримки.

“Ми усвідомлюємо, що навіть при наближенні видатків за бюджетною програмою, котра передбачена цьогоріч для телерадіокомпанії, усі отримані з бюджету кошти будуть негайно ж перераховані з рахунків Суспільного мовника до компанії “Євроньюз”. Отож із запланованого та передбаченого законом бюджету на 2020 рік Суспільний мовник недоотримає майже 300 млн грн”, – продовжують розповідати у мовника. 

Відсутність допомоги з боку державних органів у вирішенні проблеми, як зазначили в Суспільному, призведе до повного зупинення суспільного мовлення в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter