Мін’юст і МЗС презентували сайт про юридичну війну з Росією

Дата: 15 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ презентували для державних органів та громадськості сторінку, присвячену аналізу та опису юридичного протистояння з Російською Федерацією.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

Через цей ресурс відомства інформуватимуть про стратегії юридичного протистояння за участю іноземних юридичних радників та про перебіг справ у міжнародних судах.

“Усі вже давно звикли до того, що гібридна війна – це не лише і не стільки про відкриті військові дії, скільки про економіку, пропаганду, підкуп, залякування та зомбування. При цьому одним із ключових напрямів протистояння є юридичний. Юридичний фронт малопомітний, проте вкрай важливий. Ключова його особливість – на ньому в нас немає помітної диспропорції у вазі із супротивником. На нього не поширюються домовленості про розведення сил. Там, де не дістане зброя, дістає міжнародне право, санкції та трибунал”, – написав міністр юстиції. 

Наразі Україна провадить справи в Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду, де сторонами виступають Приватбанк, ТОВ “Фінансова компанія “Фінілон”, НАК “Нафтогаз України”. Також у цих судах слухається справа щодо прав прибережних держав у Чорному та Азовському морях. 

Водночас у Європейському суді з прав людини перебувають п’ять справ

Міжнародний арбітражний суд при Міжнародній торговельній палаті розглядає справу Державного общадбанку України проти Росії щодо експропріації його активів у тимчасово окупованому Криму.

Окрім цього, Міжнародний трибунал з морського права розглядає кейс захоплення кораблів ВМС України 25 листопада 2018 року. 

Перша заступниця постійного представника президента України в АРК Дар’я Свиридова в коментарі виданню ZMINA повідомила, що ресурс корисний насамперед державним органам для консолідації правової позиції. 

Дар’я Свиридова

“Ресурс систематизує роботу державних органів усередині країни для того, щоб була загальна юридична стратегія реагування на російську агресію. Це дозволить уникнути ситуацій, коли в одній судові інстанції висувається одна аргументація, в іншій – інша стратегія, яка суперечить попереднім аргументам. Будь-хто з представників державних органів влади, іноземних партнерів, журналістів та громадськості може ознайомитись із узагальненою стратегією та результатами роботи держави в судах із захисту прав та встановлення фактів порушень міжнародного гуманітарного права”, – розповіла вона. Водночас Дар’я Свиридова позитивно оцінила роботу України в юридичній площині. 

Заступниця представника президента в АР Крим вважає, що, якби Грузія та Молдова також розгорнули потужний юридичний фронт проти Росії, це було б превенцією щодо подальших порушень з боку Російської Федерації.

Інформаційний ресурс можна відвідати за адресою: lawfare.gov.ua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter