Мін’юст просить заборонити Партію Шарія

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

До Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов від Міністерства юстиції щодо заборони діяльності політичної партії “Партія Шарія”.

Про це повідомили в суді. 

Фото: Партія Шарія

Про створення Партії Шарія одіозний блогер повідомив улітку 2019 року, коли перебував за кордоном. Створили її за допомогою перереєстрації партії “Об’єднана Україна”, яку у 2015 році зареєстрував адвокат Анатолій Жила. Партія існувала на папері, однак не брала участі в місцевих виборах. 

За даними Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, станом на червень 2020 року Партія Шарія мала 16 обласних та одну київську міську організації, які зареєстрували з жовтня 2019-го до березня 2020-го. Однак у самій політсилі повідомляли значно більші цифри, зокрема про 24 обласні та 53 опорні штаби по всій країні. Згідно з інформацією на сайті, наразі партія налічує 233 тисячі членів. За результатами парламентських виборів партія отримала 327 152 голоси (2,2%)

У березні поточного року СБУ надіслала до Мінʼюсту листа з висновками експертів та вимогою подати позов про заборону партії. За словами дружини одіозного блогера Ольги Шарій, причиною для цього є “ліквідація незалежності та розпалювання війни”. 

“Ми ніколи таким не займалися, звичайно”,написала вона у своєму телеграмі. 

Фото: uainfo

Від моменту створення Партії Шарія активісти неодноразово говорили про те, що об’єднання просуває російські наративи, наприклад у жовтні минулого року поширювало агітаційні матеріали з мапою України без Криму.

З початку поточного року також низка міських рад зверталася до президента Володимира Зеленського та Ради національної безпеки і оборони із закликом заборонити діяльність Партії Шарія та “Опозиційної платформи – За життя”. Такі заклики надійшли, зокрема, від Івано-Франківської та Чернівецької міськрад. 

Позов до ОАСК також став не першим, пов’язаним з Партією Шарія. Минулого року до цього ж суду позивалися з вимогою зобов’язати Мін’юст заборонити партію. Причиною в позові вказували порушення закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки. 

Згідно із законом, заборонити партію в Україні можна за позовом Мін’юсту. Водночас у статті 37 Конституції написано, що в Україні заборонено створення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на:

  • ліквідацію незалежності;
  • зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;
  • порушення суверенітету і територіальної цілісності;
  • підрив нацбезпеки;
  • незаконне захоплення держвлади;
  • пропаганду війни, насильства або розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  •  зазіхання на права і свободи людини, здоров’я населення.

Новий позов про заборону Партії Шарія ОАСК вирішив розглядати за правилами спрощеного провадження з викликом сторін. Перше засідання призначили на 6 квітня 2021 року.

Нагадаємо, що цього року Служба безпеки повідомила про підозру в державній зраді одіозному блогеру Анатолію Шарію. За офіційною версією правоохоронців, він почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері у 2012 році. Метою блогера були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Згодом Шарія оголосили в розшук. 

Відомо, що Шарій попросив притулку в Литві після того, як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку блогер виїхав до Росії, а потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою голландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

У 2019 році Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера. Також суд не знайшов підстав для арешту Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування. Вже в липні ЦВК зареєструвала його кандидатом у депутати, однак згодом скасувала це рішення.

Минулого року Верховний Суд не задовольнив касаційної скарги Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації й фактично дозволив називати його “кремлівським проєктом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter