Мін’юст просить покарати суддів, які допомогли повернути до міністерства посадовицю з російським паспортом

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України просить Вищу раду правосуддя притягнути до дисциплінарної відповідальності колегію суддів Верховного Cуду, які відкрили шлях до поновлення на посаді посадовиці з російським паспортом. 

З таким закликом виступили в Мін’юсті. 

Марина Прилуцька. Фото: pc.org.ua

Імені посадовиці з російським громадянством не називають, але, за даними “Судової газети”, йдеться про Марину Прилуцьку. У жінки знайшли російський паспорт, який вона, за словами есбівців, добровільно отримала в окупованому Криму 2014-го. Для цього вона поїхала до окупованої Ялти, де зареєструвала місце проживання. 

Судді, які скасували постанову Шостого апеляційного адміністративного суду про законність звільнення Прилуцької, – це Андрій Жук, Наталія Мартинюк та Жанна Мельник-Томенко.

У Мін’юсті кажуть, що під час розгляду та ухвалення рішення в справі вони “знівелювали основоположними принципами адміністративного судочинства”, а саме: 

  • не забезпечили гласність і відкритість судового процесу, засади рівності всіх учасників перед законом та не дотрималися питання державного інтересу;
  • не зазначили в судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору;
  • проігнорували загальновідомі факти щодо відсутності реальних та можливих способів реалізації судами звернення із судовим дорученням про надання інформації до компетентних органів РФ щодо наявності громадянства Росії в громадянки України;
  • не надали жодної оцінки листа СБУ, який є належним доказом набуття та існування в експосадовиці громадянства РФ. Однак можливість встановлення факту набуття іноземного громадянства Службою безпеки України передбачена нормами Закону “Про Службу безпеки України” та Закону “Про контррозвідувальну діяльність”.

Нагадаємо, що Мін’юст через суд протистоятиме поверненню на роботу Прилуцької. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter