Мін’юст планує подати законопроєкт про цивільні партнерства для одностатевих пар до кінця 2023 року

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Впродовж 2023 року Міністерство юстиції планує подати до Верховної Ради законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства, який стосуватиметься виключно одностатевих пар. 

Про це повідомила заступниця міністра юстиції з європейської інтеграції Валерія Коломієць у колонці в “Українській правді”.

Запоріжжя-прайд – 2020. Фото: flowuaprod

Коломієць у Міністерстві юстиції відповідає за Національну стратегію з прав людини та план дій з її реалізації, а запровадження інституту реєстрованих цивільних партнерств є одним з пунктів цього плану. 

“Ми розуміємо важливість та актуальність цього питання з огляду на велику кількість представників та представниць ЛГБТК+-спільноти, котрі сьогодні здійснюють оборону нашої країни в лавах Збройних сил України. Адже і держава своєю чергою також має попіклуватися про них та їхні родини, чи не так?” – зазначила вона.

Так, цього року Мінʼюст має подати законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства до парламенту. Нині міністерство пише текст проєкту, орієнтуючись на проміжні результати. 

“Щиро кажучи, особисто я ще не маю кінцевого бачення та впевненості, яким чином ця ініціатива, котру підтримує на сьогодні більшість українців, буде реалізована остаточно – оскільки зрозуміло, що адвокаційний та політичний шлях цього законопроєкту в будь-якому випадку буде не найпростішим”, – додала Коломієць.

Заступниця міністра пояснила, що планується окремий законопроєкт, у якому буде передбачений конкретний перелік прав партнерів – фактично все те саме, що і в різностатевих пар, з урахуванням певних винятків та нюансів. 

Також у законопроєкті визначатиметься коло питань, які можуть регулюватися партнерським договором. 

Водночас одностатеві шлюби, що укладені між громадянами України в іноземних країнах, прирівнюватимуться до цивільного партнерства в Україні. У разі якщо партнери є громадянами України, але проживають за кордоном та бажають зареєструвати партнерство, вони зможуть це зробити в дипломатичних і консульських установах України.

“Інститут реєстрованого цивільного партнерства пропонується запровадити лише для одностатевих пар. Важлива ремарка: це будуть саме партнерства, а не “одностатеві шлюби”, тобто сам інститут шлюбу жодних змін зазнавати не буде”, – наголосила Коломієць.

Цій заяві передувало те, що у вівторок, 7 березня, до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Ініціаторка законопроєкту Інна Совсун каже, що в разі підтримання законопроєкту Верховною Радою одностатеві пари зможуть визначити взаємні права та обов’язки, питання володіння майном, спадку, соціального захисту, прав у разі смерті або зникнення партнера чи партнерки безвісти.

Нагадаємо, що у 2018 році Міністерство юстиції України відмовилося виконувати захід плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини про легалізацію цивільних партнерств. Тодішній заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов вважав, що наявність заходів про права ЛГБТІ-спільноти створила дискусію, яка чітко показала ставлення суспільства до цього питання.

Примітно, що після цього в межах проєкту “Шлюб за добу” Петухов розписав молодят, зазначивши, що цей проєкт створили для того, щоб спростити процедуру одруження для українських пар і зробити цю подію максимально зручною та комфортною. “Шлюб за добу” Мінʼюст також називав одним з головних досягнень за три роки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter