Мін’юст Нідерландів відмовив Москві в праві судити росіян, звинувачених у збитті літака MH-17

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Нідерландів відмовило Росії в праві судити росіян, звинувачених у збитті “боїнга” MH-17, на території РФ.

Про це повідомляє RFERL.

За словами очільника відомства Ферда Грапперхауса, Москва з жовтня минулого року просила Нідерланди розглянути питання про передання кримінального переслідування трьох підозрюваних, які нібито живуть у РФ.

“Міністерство юстиції та безпеки відповіло, що передання нідерландською владою кримінального провадження щодо трьох російських підозрюваних не є варіантом і не було взято до уваги”, – сказав він. 

Грапперхаус наголосив, що уряд країни повністю впевнений у незалежності і якості нідерландського правосуддя.

Нагадаємо, що нещодавно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи щодо катастрофи “боїнга” МН-17: 

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Як відомо, наприкінці минулого року Об’єднана слідча група (JIT) оприлюднила запис розмови бойовиків, який учергове доводить причетність Росії до збиття “боїнга” MH-17 влітку 2014 року. 

Слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську. Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття “боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter