Мінвету хочуть доручити пошук зниклих безвісти

Дата: 31 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство в справах ветеранів, окупованих територій і переселенців ініціювало зміни до законодавства для передання відомству повноважень щодо пошуку зниклих безвісти людей та створення пошукових груп.

Про це повідомила очільниця відомства Оксана Коляда під час робочої групи з питань зниклих безвісти на Донбасі та військових і цивільних заручників (полонених) в Офісі президента.

На зустрічі, в якій брали, окрім Коляди, участь представники Офісу генпрокурора і Служби зовнішньої розвідки, керівник Центру звільнення заручників при СБУ, представники Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Міністерства оборони, також обговорили питання:

  • створення при Кабінеті Міністрів постійної комісії з розшуку зниклих безвісти;
  • формування пошукових груп на її базі;
  • створення військових і цивільних реєстрів осіб, які зникли безвісти.

За словами Коляди, наразі завершується юридична експертиза законопроєкту в Міністерстві юстиції і вже відомо про колектив досвідчених фахівців, які готові почати працювати над пошуковими роботами.

Як відомо, із 2014 до 2018 року тільки експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти. 

Ще в липні 2018 року парламент проголосував за Закон “Про статус осіб, зниклих безвісти”, врахувавши в документі побажання правозахисників. Відтоді в Україні особа набуває статусу зниклої безвісти з моменту подання заяви про факт її зникнення та розшук, а підставою для цього є лише рішення суду. Також за зниклою безвісти особою зберігаються місце роботи та посада.

Ще одним важливим пунктом закону був рядок про створення при Кабміні спеціальної комісії з питань зниклих безвісти осіб, яка мала координувати діяльність держорганів, уповноважених на облік і розшук таких людей. До складу комісії мали увійти представники Нацполіції, СБУ, ГПУ, Міноборони, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. Делегували двох своїх членів до комісії й від комітету з прав людини.

Проте у квітні минулого року стало відомо, що Кабмін не виконує закон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter