МінТОТ проти спілки переселенців: перше судове засідання перенесли через неявку одного з відповідачів

Дата: 26 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Перше судове засідання у справі позову Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб проти ГО “Мій.Дім.Юа” перенесли через неявку двох відповідачів. Водночас адвокат стверджує, що суд у належний спосіб не повідомив відповідачів про дату засідання.

Про це повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

26 вересня в Деснянському районному суді Києва мало відбутися перше судове засідання за позовом МінТОТ до громадської організації “Мій.Дім.Юа”, в якій внутрішньо переміщені особи об’єднуються для захисту своїх прав. Серед відповідачів також один із засновників онлайн-видання “Главком” Віктор Шлінчак.

Приводом до позову стала інфографіка від ГО з критикою діяльності МінТОТ, оприлюднена у квітні 2018 року на сайті “Главком”.

Згідно з інфографікою, міністерство не реалізувало жодного міжнародного проекту, не подало жодного законопроекту та не скерувало жодної гривні у трастовий фонд.

Також вказується на бездіяльність і непрозорість використання фінансової допомоги ЄС та інших донорів для вирішення проблем житла для переселенців.

Загалом, інфографіка містить чимало оціночних суджень.

 

Судовий позов від МінТОТ становить понад 40 сторінок, де відомство намагається спростувати озвучені в інфографіці дані.

“З практики Європейського суду з прав людини оціночні судження не підлягають доказуванню. Це смішно, коли лише тезу про “абсурдну” постанову Кабміну вони намагаються спростувати у кількох сторінках  абсурдна вона чи не абсурдна”, – коментує Центру інформації про права людини адвокат “Мій.Дій.Юа” Тетяна Матяш.

Для прикладу, позивач також спростовує, що з МінТОТ звільнилося 38% штату, як вказано в графіці. Мовляв, насправді – 36% .

А спростовуючи інформацію про відсутність реалізованих проектів, позивач вказує, що 15 проектів зараз у стадії розроблення.

Тетяна Матяш оцінює цей позов як “помсту та намагання закрити рот активістам, які критикують діяльність відомства”.

“Ми б’ємось уже не перший рік, постійно проводимо мітинги та акції, але з відчаєм бачимо, що за всі роки діяльності від МінТОТ жодного результату. Лише витрачання величезних бюджетних коштів на свою бутафорну діяльність. <…> Усім зручно робити вигляд, що нас немає. Всім зручно бажати нам повернутись на окуповану територію і байдуже, що більшості переселенців немає куди вертатись”, – йдеться у заяві ГО “Мій.Дім.Юа”.

Акції протесту активісти провели під МінТОТ і в день запланованого судового засідання. Вони тримали транспаранти “МінТОТ не закриє нам рот”, “Черниш вдягни голову”.

.

Засідання перенесли на 27 листопада через неявку відповідачів, серед яких один із засновників “Главкому” та ТОВ “Українські медійні системи” Віктор Шлінчак. За словами Тетяни Матяш, “суд належним чином не повідомив відповідача” і про дату засідання він нібито не знав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter