Мінреінтеграції оприлюднило для обговорення законопроєкт про перехідний період в ОРДЛО та Криму

Дата: 11 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції завершило та оприлюднило проєкт закону про перехідний період.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Документ наразі вже розглядають центральні органи виконавчої влади, державні служби, фонди, місцеві органи влади, науковці, міжнародні й громадські організації, експертне середовище, судові органи, прокуратура, органи військового управління та Представництво президента України в Автономній Республіці Крим

У Мінреінтеграції кажуть, що законопроєкт передбачає, зокрема:

  • узгодження законів та зведення до спільного знаменника всього законодавства України, що стосується ТОТ;
  • запровадження елементів перехідного правосуддя;
  • розкриває принципи відновлення роботи органів правосуддя на деокупованих територіях;
  • розв’язання питання підслідності кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованих територіях;
  • встановлення інституту конвалідації правочиніві Визнання Україною недійсними правочини. , що були вчинені на ТОТ, процедури підтвердження фактів народження, смерті, укладання і розірвання шлюбу, а також визнання здобутих компетентностей та освітніх кваліфікацій;
  • формування кадрових резервів державних службовців та поліцейських для роботи на деокупованих територіях;
  • створення тимчасових адміністрацій до проведення виборів місцевого самоврядування;
  • закріплення соціальних гарантій для жителів ТОТ.

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова назвала вкрай важливими пошуки відповідей на питання про те, якою може бути державна політика України стосовно ТОТ під час та після окупації.

Альона Луньова

“Підготовка та оприлюднення для громадського обговорення проєкту закону “Про державну політику перехідного періоду” – необхідний крок для початку широкої суспільної дискусії про те, що Україна має зі свого боку зробити для подолання наслідків конфлікту. Законопроєкт порушує великий пласт важливих питань, тому потребує глибокого та ретельного аналізу. Це і питання відновлення прав постраждалих осіб, і питання відповідальності, економічного розвитку”, – прокоментувала вона. 

Правозахисниця повідомила, що коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих від конфлікту, готує відповідну аналітику щодо тексту законопроєкту. Правозахисники обіцяють оприлюднити свій документ наступного тижня.  

Раніше віцепрем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить закон про перехідний період і перехідне правосуддя для Криму та ОРДЛО у 2021 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter