Мінреінтеграції приховує від громадськості проєкт Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб

Дата: 28 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції відмовилося надавати Центру громадянських свобод проєкт урядової Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО). 

Про це під час під час правозахисного клубу “Чи поліпшить захист прав вимушених переселенців нова урядова Стратегія інтеграції ВПО?” говорила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Правозахисниця оприлюднила відповідь міністерства на інформаційний запит, у якому правозахисна організація просила міністерство надати проєкт Стратегії. 

У своїй відповіді заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (ТОТ) Інна Драганчук повідомила, що проєкт Стратегії доопрацьований та повторно поданий на розгляд уряду. Утім, відомство відмовилося надати копію проєкту правозахисній організації, оскільки відносить його до службової інформації. Серед причин Драганчук назвала те, що “він пов’язаний з розробкою напрямку діяльності Мінреінтеграції, процесом прийняття рішення та передує прийняттю рішення урядом”.  

“За такою логікою законопроєкти також не мали б оприлюднюватися на сторінці Верховної Ради, тому що вони чомусь передують і будуть доопрацьовуватися під час слухань”, – здивувалася Олександра Матвійчук

ZMINA надіслала запит про коментар медіа-юристу. 

Менеджерка програм благодійного фонду “Stabilization Support Services in Ukraine” Валерія Вершиніна повідомила, що уряд залучав лише до певних консультацій ВПО та громадські організації щодо розробки документа. Але про справжню залученість, наполягає вона, не можна говорити. Вона вважає, що міністерство робить переселенців статистами, а не повноцінними учасниками, які привносять свій внесок у розробку документа. 

“Щоб говорити про справжнє залучення, то переселенців необхідно залучати на всіх етапах розробки. Важливо, щоб ВПО розуміли, що вони не тільки надають пропозиції, зауваження чи висловлюють певні потреби, але щоб у них було розуміння процесу, щоб вони усвідомлювали, що їхні зауваження та пропозиції дійсно на щось впливають. Наразі жодна зі сторін, які брали участь у консультації, не знає, який саме текст погоджується, які у ньому є заходи”, – повідомила правозахисниця.  

Валерія Вершиніна

Вона вважає, що нова Стратегія мала бути документом, який дійсно стратегічно впливає на життя ВПО, та звертала б увагу на ті громади, де живе мало переселенців чи вони неактивні. 

Валерія Вершиніна повідомила, що досі відчуває дискримінацію через примус держави отримувати виплати лише в Ощадбанку, попри те, що вона сплачує податки на підконтрольній уряду території та виконує законодавство. 

Юристка Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ” Марія Красненко нагадала, що 85% переселенців проживають у нових громадах понад три роки. 72% із них не мають реєстрації місця проживання, відтак, відповідно до чинного законодавства, вони не є повноцінними членами громади. Це також є бар’єром для ВПО до їх включеності в громади. 33% опитаних переселенців відзначають недоступність для них програм та пільг у громадах. 

“Мені б дуже хотілося, аби Мінреінтеграції розпочало пошук рішень для широкого кола осіб, а не короткострокові рішення та апелювання до місцевих рад. Вони мають стосуватися, зокрема пенсійного, соціального забезпечень. Ми бачимо, Мінреінтеграції не готове стратегічно думати та змінювати застарілі підходи”, – прокоментувала Марія Красненко. 

 

Нагадаємо, у грудні минулого року низка громадських організацій заявила, що Україна майже не виконує рекомендацій країн-учасниць ООН щодо захисту постраждалих у російсько-українській війні, які ще 2017 року отримала в межах Універсального періодичного огляду (УПО).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter