Мінреінтеграції оприлюднило нову версію законопроєкту про перехідний період в ОРДЛО та Криму

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції завершило та оприлюднило для обговорення оновлений проєкт закону про перехідний період.

Про це повідомляє пресслужба відомства, запросивши громадськість до обговорення проєкту закону про засади державної політики перехідного періоду. 

У Мінреінтеграції стверджують, що документ містить комплекс заходів із протидії збройної агресії РФ проти України, відновлення територіальної цілісності та забезпечує державний суверенітет України на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), подолання наслідків збройної агресії РФ, реінтеграції ТОТ та їхніх мешканців, розбудови сталого миру та неповторення окупації.

У відомстві також зауважують, що окремий законопроєкт визначить процедури та тимчасові заходи перехідного періоду, встановить додаткові гарантії для жителів ТОТ і міститиме зміни до законодавства, щоб гармонізувати його із законом про державну політику перехідного правосуддя.

Документ під реінтеграцією ТОТ та їхніх мешканців розуміє комплекс заходів перехідного періоду, що охоплює правовий захист і відшкодування збитків, завданих унаслідок збройної агресії РФ проти України, відновлення сталих економічних, соціальних, культурних зв’язків і адаптацію населення деокупованих територій до мирного життя.

Законопроєкт пропонує, щоб Україна компенсувала майнову та моральну шкоду, яку завдала Росія на території України в повному обсязі та порядку, визначеному Кабміном. Але з обов’язковим подальшим висуненням вимог до Росії відшкодувати витрати. Документ декларує, що Україна вживатиме всіх можливих правомірних заходів, щоб домогтися від Росії відшкодування завданих збитків. 

Законодавчою ініціативою пропонується не визнавати будь-яких виданих окупаційними органами та адміністраціями документів, за винятком окремих випадків, передбачених законом. Цей окремий тип документів може бути взятий до уваги без заперечення незаконності відповідної діяльності окупаційних сил та окупаційних адміністрацій Росії. 

Також пропонується визнавати нормативно-правові акти Росії, пов’язані з тимчасовою окупацією, окупаційних сил та адміністрацій нікчемними й такими, що не створюють жодних правових наслідків. Нікчемність цих актів не підлягає оскарженню та не може бути скасована.

Стаття 4 проголошує, що Україна не визнає примусового або автоматичного набуття громадянами України російського громадянства за ознакою проживання або реєстрації на тимчасово окупованій території. Це також не є підставою для втрати громадянства України.

Відповідно до документа, Україна не відповідає за дії Росії, її окупаційних сил та окупаційних адміністрацій або за ухвалені ними рішення.

Крім того, законопроєкт окреслює коло підстав, які уможливлюють зв’язки та взаємодію органів державної влади України, їхніх посадовців з окупаційними силами та окупаційними адміністраціями Російської Федерації, їхніми посадовими особами. Це можливе задля забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод людини і громадянина, виконання міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою, сприяння відновленню територіальної цілісності України.

Документ пропонує заборонити встановлення зв’язків та взаємодію українських нардепів, депутатів місцевих рад, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб з Росією та її формуваннями на ТОТ без уповноваження на це від президента України.

Серед іншого пропонується, щоб об’єкти права власності окупаційних сил та окупаційних адміністрацій Росії, зокрема Чорноморського флоту РФ, розташовані на деокупованих територіях, перейшли у власність держави Україна.

Нагадаємо, у січні Мінреінтеграції оприлюднило проєкт закону про перехідний період. Низка правозахисних організацій закликала Мінреінтеграції доопрацювати документ за участю експертів національних, міжнародних організацій та профільних органів державної влади.

Віцепрем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков сподівається, що Верховна Рада ухвалить закон про перехідний період і перехідне правосуддя для Криму та ОРДЛО у 2021 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter