Міносвіти хоче, щоб держслужбовців зобов’язували вчити дактильно-жестову мову

Дата: 27 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки України планує  до кінця 2018 року визначитись із переліком обов’язкового для вивчення державними службовцями жестів дактильно-жестової мови. 

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, про це представники МОН заявили 23 лютого під час засідання робочої групи із внесення змін до Плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини.  

Як відомо, захід 37.7 Плану дій зобов’язує Міносвіти подати на розгляд уряду проект нормативно-правового акту про перелік жестів дактильно-жестової мови, рекомендованих для обов’язкового вивчення державним службовцям. Окрім цього, цей акт має містити зобов’язання формувати фахівців у органах державної влади, місцевого самоврядування і суб’єктів надання соцпослуг, які мають знати ці жести. 

Ольга Набоченко із Директорату інклюзивної та позашкільної освіти у Міносвіти запропонувала, щоб першим виконавцем заходу стало Національне агентство України з питань державної служби. 

“Навіть якщо Міносвіти розробить програми, рекомендації для навчання, то ми не зможемо зобов’язати фахівців із органів державної влади, щоб вони їх вивчили. Це об’єктивно. Ми можемо запровадити це у вишах, але ж ми не можемо гарантувати, що усі випускники потім підуть на державну службу. Так само ми не можемо при підвищенні кваліфікації враховувати ці потреби. Тому ми пропонуємо розглянути, щоб першим виконавцем заходу було Нацагенство з питань держслужби”, — сказала Ольга Набоченко.

Раніше повідомлялось, що 1 березня у Києві стартують курси жестової мови для чуючих. Протягом трьох місяців всі охочі зможуть навчитися основам жестової мови — рідної мови слабочуючих та глухих людей. Окрім вивчення жестів та дактильної абетки, на заняттях познайомлять із особливостями психології та культури нечуючих людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter