Міноборони України розробило нову редакцію законопроєкту про мобілізацію

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони України підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію, в якій враховано всі пропозиції, погоджені з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Міноборони розробило власну редакцію заокнопроєкту про мобілізацію Рустем Умєров. Джерело: фейсбук сторінка міністра оборони

За словами Умєрова, над законопроєктом про мобілізацію працювали пів року в робочій групі у складі представників всіх фракцій ВР, команди Міноборони, Генерального штабу та кількох інших міністерств і відомств.

Після реєстрації документа в парламенті Міноборони разом з головнокомандувачем Валерієм Залужним і начальником Генштабу Сергієм Шапталою брало участь в обговореннях і закритих нарадах, де пояснювали необхідність цього рішення.

Умєров наголосив на тому, що українським воїнам треба дати можливість відпочити.

“Це справедливо. Звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську. Ті з них, хто обере залишитися, потребуватимуть щонайменше кількох місяців відпустки. Це чесно. Строковиків треба нарешті відпустити додому. Це правильно”, – сказав він.

На його думку, зараз питання мобілізації, військового обліку і проведення ротацій політизуються та гальмуються, що неприпустимо в часи війни.

Нагадаємо, що урядовий законопроєкт про мобілізацію, який громадські активісти та незалежні експерти називали антиконституційним та дискримінаційним, повернули авторам на доопрацювання. Про це стало відомо ввечері 11 січня. 

У картці документа на сайті Верховної Ради значиться, що “проєкт відкликано”.

Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію торік 25 грудня й спочатку тексту документа на сайті парламенту не було. Серед ідей, що висловили автори, були, наприклад, позбавляти волі за відмову проходити медогляд, блокувати картки тим, хто ухиляється від призову, та чимало інших. 

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою законопроєкту, військовозобовʼязаних та резервістів, які вчасно не прибули до військових частин, мали вносити до Єдиного реєстру боржників. Також до них пропонували застосовувати тимчасові заходи у вигляді:

  • заборони виїзду за кордон;
  • заборони на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмови в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Процес внесення документа та його норми викликали дискусію у суспільстві, а деякі з критиків навіть порівнювали його з нормами закону, що ухвалили у Росії торік. Російська влада під виглядом цифровізації військового обліку обмежила права так званих “ухилянтів”, наприклад, вони тепер не можуть стати індивідуальними підприємцями, розпоряджатися нерухомістю, керувати автомобілем, брати кредити, виїхати з країни та втрачають пільги, якщо їх мали. 

В урядовому законопроєкті щодо мобілізації парламентський комітет знайшов корупційні ризики, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини казав, що документ порушує Конституцію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter