Міноборони: У тилу росіян працює близько п’яти мобільних крематоріїв

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Через великі втрати російські військові у тилу використовують мобільні крематорії, аби спалювати тіла власних загиблих солдатів. 

Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр

Скриншот рекламного ролика російського інсентиратора

Маляр, посилаючись на дані Головного управління розвідки Міноборони, каже про роботу близько п’яти мобільних крематоріїв у тилу росіян. 

“Кремації відбуваються без будь-якої ідентифікації та обліку тіл померлих окупантів”, – запевняє посадовиця. 

Серед причин таких дій, за словами заступниці міністра, бажання російського військово-політичного керівництва позбавити родини загиблих пільг та компенсацій, розрекламованих пропагандою. 

Інформація про те, що російське керівництво спалює тіла загиблих солдатів, аби приховати масштаби втрат, періодично поступають ще з 2014 року. З новою силою такі новини стали з’являтись незадовго до повномасштабного вторгнення торік в лютому. До прикладу, з посиланням на міністра оборони Великобританії Бена Воллеса про це повідомляли видання The Telegraph та Mirror. Вони показали відео з одним з таких крематоріїв.

Журналісти також вважали, що використовуватимуть ці пристрої для приховування втрат. 

Однак оригінал відео, яке тоді показали британські журналісти, можна досі знайти в ютуб-каналі російської компанії “Турмалин” – це рекламний ролик інсентиратораі Установка для термічного знищення рідких, твердих та газоподібних відходів. ИН-50.1К, датований ще 2013 роком.

Своєю чергою про використання росіянами мобільних крематоріїв у Сирії повідомляв російський терорист та воєнний злочинець Ігор Стрєлков.  

Нагадаємо, що під час окупації Херсона російська адміністрація, ймовірно, спалювала тіла загиблих російських солдатів на місцевому сміттєзвалищі. 

Влада у Росії ретельно приховує від власних громадян кількість загиблих. Так, всього тричі від 24 лютого у російському міноборони говорили про втрати: 2 березня загиблих нібито було 498 осіб, 25 березня – 1351, а 21 вересня – 5937. 

За даними Генштабу ЗСУ, втрати російської армії сягнули вже понад 116 тисяч осіб. Своєю чергою російські журналісти за відкритими даними змогли підтвердити смерті понад 11 тисяч російських військових. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter