Міноборони розширило перелік професій для жінок, які мають стати на військовий облік

Дата: 23 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони України розширило перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Про це йдеться в наказі Міністерства №313, який набрав чинності 17 грудня.

Фото: з відкритих джерел

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей. Тут є всі найпопулярніші сфери – від громадського харчування до видавництва та поліграфії, також безліч популярних професій, як от: програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Відповідно до закону про військовий обов’язок та військову службу, військовозобов’язаними вважаються особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

На облік військовозобов’язаних братимуть жінок віком від 18 до 60 років, які мають відповідну спеціальність та “придатні для проходження військової служби за станом здоров’я та віком“.

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

Як повідомила радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі Громадського радіо, алгоритму постановки жінок на військовий облік досі немає.

Ми розробимо алгоритм, і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно, – щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з погляду безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік“, – сказала Воронкова.

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві за переліком, стали на військовий облік.

Також, перш ніж брати жінку на роботу, роботодавець має перевіряти в неї документи про взяття на військовий облік.

Порушення норм каратиметься штрафами від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які становлять від 5100 до 8500 грн.

Як зазначили у Міноборони, негайно забирати жінок до армії не будуть, як і штрафувати чи забирати закордонні паспорти. Для затвердження наказу потрібна ще низка процедур, які потребують часу.

Відповідно до закону, дані про військовозобов’язаних вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Веденням реєстрів займаються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання військовозобов’язаних. Але, відповідно до нового закону про декларування місця проживання, стати на облік можна також там, де людина задекларує своє фактичне місце проживання, а не реєстрації.

Нагадаємо, що за останніми офіційними даними, у Збройних силах України проходять службу 31 757 жінок, що складає 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. Це один із найвищих відсотків навіть серед багатьох армій країн – членів НАТО. Майже 5 тисяч жінок в українській армії є офіцерками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter