Міноборони: Росіяни збирають персональні дані військовозобов’язаних через підробки “Резерв+”

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У мережі виявили щонайменше три застосунки, що копіюють застосунок “Резерв+” та можуть збирати персональні дані військовозобов’язаних українців. 

Про це в ефірі національного телемарафону розповіла заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко

Ілюстраційне зображення. Фото: hindustantimes.com

За словами Черногоренко, три виявлені фейкові застосунки були на стадії розроблення.

“Наші спеціалісти виявили цю загрозу, і ми дуже оперативно вирішили повідомити про неї нашим громадянам, щоб люди не втрачали пильність і знали, як розпізнати цю підробку”, – говорить вона. 

Черногоренко порадила військовозобов’язаним українцям “звернути увагу на адресний рядок”.

“Резерв+” завантажується за офіційним посиланням з ім’ям mod.gov.ua. Там є лінк на застосунок в App Store і Google Play Market. І ми наполегливо радимо не переходити за посиланнями, що імітують цю назву, але закінчуються на інші додаткові імена типу top, websate, org тощо. У разі завантаження застосунку просимо перевіряти, що розробником є саме Міністерство оборони України”, – додала вона. 

Експерти ще під час обговорення створення “Резерв+” звертали увагу на небезпеку потрапляння персональних даних українців до рук російських силовиків. Також непокоїла фахівців його якість. Так, коди, що були використані для застосунку, ймовірно, скопіювали зі шкільної програми. 

У відповідь Міноборони обіцяло впровадити “дієву систему захисту” персональних даних з реєстру військовозобов’язаних. 

Нагадаємо, що цього року парламент попередньо повернув суперечливі норми щодо персональних даних до реєстру військовозобов’язаних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter