Міноборони передало до Ради пропозиції щодо військового обліку жінок

Дата: 31 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони передало до Верховної Ради пропозиції змін до законодавства щодо добровільного поставлення жінок відповідних спеціальностей на облік.

Про це написала заступниця міністра Ганна Маляр.

Фото: Depositphotos

“Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз працюємо над законопроєктом разом з профільним Комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки”, – повідомила вона.

За її словами, у Міноборони вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно, бо це повноваження парламенту. Якщо будуть ухвалені зміни, Міноборони і Генштаб їх виконають.

“Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку”, – додала Маляр.

Водночас у Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

“Тому в разі прийняття змін до згаданого закону Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби. Ще раз нагадую – йдеться про добровільну постановку на військовий облік”, – наголосила Маляр.

Крім того, вона нагадала, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила – лише за її згодою.

Раніше ZMINA писала, що до жінок, які вчасно не стануть на військовий облік, жорстких санкцій одразу не застосовуватимуть, але в майбутньому в разі ухилення від обліку може настати адміністративна відповідальність.

Нагадаємо, що взяття жінок на військовий облік стартує від 1 жовтня 2022 року. В умовах воєнного стану можна стати на облік зараз, не чекаючи жовтня. Це можуть зробити жінки, молодші за 60 років, які не мають протипоказань через здоров’я та професія чи фах яких є в наказі Міноборони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter