До жінок, які вчасно не стануть на військовий облік, жорстких санкцій одразу не застосовуватимуть — нардеп

Дата: 18 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

До жінок, які вчасно не стануть на військовий облік, жорстких санкцій одразу не застосовуватимуть, але в майбутньому при ухиленні від обліку може настати адміністративна відповідальність.

Про це повідомив нардеп, член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Спеціальність жінок, які підпадають під військовий облік в Україні, визначається їхнім дипломом, сказав він.

“Військовий облік стосується жінок, які здобули професійну освіту за відповідним фахом. Тобто це не ті, хто працює не за спеціальністю, а ті, хто має документ, що підтверджує їхній рівень кваліфікації”, — пояснив Веніславський.

Народний депутат уточнив, що до жінок, чиї професії та спеціальності внесені до відповідного списку та які не стануть на облік, одразу не застосовуватимуть жорстких санкцій, але в майбутньому при ухиленні від обліку для них може настати адміністративна відповідальність.

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2022 року представниці деяких професій і спеціальностей мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. Після цього на них як на військовозобов’язаних також поширюватиметься обмеження на виїзд.

Наказ з оновленим переліком спеціальностей і професій, отримавши які жінки мають стати на облік, Міністерство юстиції України зареєструвало 21 березня 2022 року. Цей перелік складає 14 спеціальностей і сім професій.

Джерело: ТСН

Раніше стало відомо, що жінки, які від 1 жовтня стануть на військовий облік, не зможуть вільно виїжджати за кордон. Зробити це буде можливо, тільки отримавши спеціальний дозвіл від військкоматів.

Нагадаємо, що 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ №313, що розширює перелік спеціальностей та професій, за якими жінки беруться на військовий облік.

Але через неоднозначне сприйняття суспільством цього наказу в лютому 2022 року було затверджено оновлену його редакцію, яка суттєвого скорочувала спеціальності, які потрапляють до переліку з 35 до 14 фахових напрямів.

Водночас кожен з таких напрямів охоплював низку споріднених професій. Критерії, за якими певні категорії жінок України зобов’язані стати на військовий облік, а які такого обов’язку не мають, законодавці досі не пояснили.

3 червня 2022 року Кабмін ухвалив рішення про скасування попереднього переліку спеціальностей, після отримання яких жінки беруться на військовий облік. Проте сама процедура обов’язкового взяття на облік жінок певних професій залишилася.

Примітно, що Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку” (1357-IX) відповідальність за ведення такого переліку перекладена з Кабміну на Міноборони.

Тож взяття жінок на військовий облік стартує від 1 жовтня 2022 року. В умовах воєнного стану можна стати на облік зараз, не чекаючи жовтня. Це можуть зробити жінки, молодші 60 років, які не мають протипоказань через здоров’я та професія чи фах яких є в наказі Міноборони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter