Мінкульт досі не звільнив директорів кримських музеїв, які хочуть відсудити скіфське золото в України

Дата: 21 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство культури України бездіє зі звільненням директорів кримських музеїв, які у нідерландських судах вимагають повернення на окуповану територію колекцію з 565 музейних предметів скіфського золота. 

Про це 20 жовтня на конференції заявив кандидат історичних наук, секретар проєкту “Голос Криму. Культура спадщина для нас з тобою – і не тільки” Андрій Іванець, передає кореспондент видання ZMINA

Частина експонатів виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”

“До січня 2020 року у нас не було юридичного механізму, щоб зняти з посад цих директорів. Сьогодні такий механізм є, але чомусь вже десятий місяць Міністерство культури не використовує цей механізм. Це було варто зробити, щоб відкликати позовні заяви, які лежать в Апеляційному суді Нідерландів”, – сказав він. 

Він додав, що “директори музеїв подали позов у нідерландські суди як українські музейні установи, хоча вони втратили будь-який зв’язок із державою Україна і не є її легальними представниками. 

Нагадаємо, 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, постановив повернути скіфське золото Україні. Суд виніс рішення на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. 

17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму розпочали процес оскарження в Нідерландах рішення першої інстанції. 

28 жовтня Апеляційний суд Амстердама має намір винести рішення про відвід судді у цій справі. Відповідно клопотання спрямувала українська сторона. Вона вказує виявлення додаткових матеріалів, які свідчать про упередженість судді та його зв’язки з Росією.

Як відомо, предметом спору в суді – колекція з 565 музейних предметів наданих “Центральним музеєм Тавриди”, “Керченською історико-культурним заповідником”, Національним заповідником “Херсонес Таврійський” і “Бахчисарайським історико-культурним заповідником” для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter