У Бородянського пропонують схему для визначення, хто є журналіст і що є новина

Дата: 15 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

В Україні планують запровадити індекс, який має присвоюватися незалежною організацією та визначатиме правдивість розміщеної в ЗМІ інформації.

Про це очільники Міністерства культури, молоді та спорту розповіли 15 листопада під час публічної дискусії “Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації”, повідомляє Media Sapiens.

Міністр Володимир Бородянський навів приклади критеріїв та процедур індексування, які вже існують у світі. Це, зокрема, Global Disinformation Index та News Guard.

“При розміщенні новин має зазначатися індекс достовірності, присвоєний незалежною організацією за критеріями, розробленими незалежною самоврядною журналістською організацією”, – йдеться в презентації ініціативи Мінкульту.

За словами Бородянського, крім запровадження індексу, також мають зазначатися реальні вихідні дані медіа. Це має забезпечувати швидке реагування на скаргу щодо змісту опублікованого контенту.

Урядовці пропонують не називати інформацію “новинами”, якщо вона новинами не є, та ідентифікувати контент, розміщення якого в ЗМІ оплатила третя особа. Водночас реклама в ЗМІ ідентифікується за окремими нормами.

Якщо ініціативи міністерства будуть втілені та стануть обов’язковими для медіа, то аудиторія отримуватиме контент із позначками, які інформуватимуть про достовірність інформації, про те, чи є вона новиною і чи оплачена кимось, а також аудиторія знатиме, як сконтактуватися з медіа та подати скаргу на контент.

Також Мінкульт пропонує створити єдину організацію журналістського саморегулювання, яка підтверджуватиме статус журналіста і, власне, присвоюватиме індекс достовірності новинам. 

“Має бути створена єдина самоврядна організація, яка буде підтверджувати статус журналіста. Єдина вимога до журналістів при цьому – це дотримання журналістських стандартів”, – сказав перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук.

За словами очільників міністерства, функціями саморегулівної організації мають бути, зокрема, розроблення етичних стандартів журналістської діяльності та контроль за їхнім дотриманням, присвоєння індексу достовірності новин за критеріями, розробленими такою організацією.

Міністр Володимир Бородянський наголосив, що посвідчення журналіста – це його захист.

“Держава працюватиме над удосконаленням цього захисту”, – зазначив він.

За словами Анатолія Максимчука, професійний журналіст також зможе захистити джерела своєї інформації.

Коментуючи ініціативу міністерства, голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова зауважила, що плюси в цьому є, але насторожує державне фінансування саморегулівної організації, що може означати вплив на неї з боку держави.

Цього ж дня під час зустрічі з журналістами міністр культури, молоді та спорту і його перший заступник запропонували запровадити посаду омбудсмена з питань інформації. Його завданням має стати боротьба з поширенням неправдивої інформації в ЗМІ.

Ознайомитися з презентацією ініціатив міністерства щодо захисту інформаційного простору України від дезінформації можна тут.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter