Мінкульт вирішив призупинити закупівлю книги про сексистське виховання дітей

Дата: 28 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав запит на Український інститут книги щодо можливості зупинення процесу закупівлі для бібліотек країни книги Марини Ланге “Щоб у 16 не було запізно”, яка пропагує сексистське виховання та віктимблеймінг.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Ми щиро переконані: в українському суспільстві має бути місце різним поглядам та думкам. Міністерство культури та інформаційної політики виступає проти цензури у будь-якому її прояві. Водночас, є речі, які, попри вільне розповсюдження у крамницях, не мають фінансуватися за кошти платників податків. Книга Марини Ланге “Щоб у 16 не було запізно” – одна із таких речей. Тому що підтримує усталені гендерні стереотипи. Авторка узагальнює переконання про те, якими мають зростати дітлахи різних статей, закликає заохочувати хлопчиків та дівчат до певної поведінки, що “відповідає” уявленням про жіночність і мужність. МКІП вважає, що забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя є невід’ємним елементом становлення України як держави, що дотримується демократичних принципів і поважає права людини та основоположні свободи “, – йдеться у повідомленні.

Напередодні стало відомо, що книга Марини Ланге “Щоб не було у 16 запізно” потрапила до переліку з 689 найменувань видань, який був погоджений трьома експертними радами та затверджений наказом Міністерства культури та інформації. Всі книги, що увійшли до переліку, мали бути закуплені за державні кошти для бібліотек країни.

Ланге у своєму творі пропагує сексистське виховання хлопчиків та дівчаток. Вона стверджує, що “хлопчику щодня потрібно напрацьовувати чоловічі чесноти”, а дівчатка “вже народжуються з жіночими якостями”.

На думку авторки, “дівчинка мусить вміти піклуватися, надихати, бути цнотливою та умиротвореною”, а “хлопчик – цілеспрямованим, щедрим та аскетичним”.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України планувало придбати для бібліотек 459 примірників книжки “Щоб у 16 не було запізно” Марини Ланге. Книга раніше спричиняла критику, оскільки містить гендерні стереотипи та антинаукові твердження. Крім того, твір критикували за віктимблеймінг. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter