Мінкульт розпорядився закупити до бібліотек книжку, яку критикують за “печерні стереотипи” та антинауковість

Дата: 27 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України планує придбати для бібліотек 459 примірників книжки “Щоб у 16 не було запізно” Марини Ланге. Книга раніше спричиняла критику, оскільки містить гендерні стереотипи, а також антинаукові твердження на кшталт того, що “закисання ока в семимісячної дитини стається тому, що вона не досить часто бачить маму”. 

Інформація про придбання примірників міститься у відповідному наказі, яким затвердили перелік книжок для закупівлі у бібіліотечні фонди. 

 

На книгу, що її виставила на продаж книжкова платформа Yakaboo, ще в червні звернув увагу співзасновник видавництва “Видавництво” Ілля Стронґовський. 

“Низька грамотність, печерні стереотипи, знецінення, віктимблеймінг, шеймінг. Це видання ідеальний приклад того, що треба назавжди прибирати з книжок про виховання”, – написав він у фейсбуку та в коментарях до книги на сайті книжкової платформи. 

Авторкою “Щоб у 16 не було запізно” є Марина Ланге. Як зазначено в анотації до книжки, авторка – “дипломований психолог Вищої школи практичної психології, сертифікований арттерапевт, ціннісно орієнтований консультант і коуч”. Із 2017 року Ланге проводить щотижневі тренінги для учнів та учениць 10–11 класів Ліцею лінгвістики, права та бізнесу “Міжнародний вимір”. 

У книжці вона розповідає, що “дівчатка вже народжуються з жіночими якостями”. “Природними” для дівчат Ланге називає “вміння піклуватися, умиротворення, цнотливість і здатність надихати”. Більшість дівчат, навчає вона, “якщо їх завести в лабіринт, самі з нього не виберуться, так само легко вони гублять й у великих магазинах”. 

Хлопцям натомість, пише Ланге, “щодня потрібно напрацьовувати чоловічі чесноти”, а якщо вони заблукали в лабіринті, “легко орієнтуються у просторі та логічно або інтуїтивно знаходять вихід”. 

“Дівчата – це атмосфера. Тобто якості дівчини проявляються від того, яка навколо неї аура. Хлопчик – це досягнення. Про хлопчика, як і про чоловіка, говорять не стан чи слова, а лише дії та вчинки”, – йдеться в книзі.  

Крім того, книжку критикували за віктимблеймінг. Ланге вчить, що “дівчинка має поводитися так, щоб у хлопчаків навіть думка не виникала її образити”. 

“Тобто авторка, яка називає себе психологинею, підтримує тезу “культури зґвалтування” про те, що “жінка сама винна”, якщо щодо неї чинять насильство”, – зауважували в матеріалі “Поваги”. 

 

Тоді ж, у червні, видавець Стронґовський закликав Yakaboo прибрати книжку з продажу. За його словами, так там і вчинили:

“Дзвонили з Yakaboo, книжку вони прибрали, подякували за пильність. Тішуся, що вже там”.

Водночас наразі книжку можна придбати на сайті за 300 гривень.  

А 20 серпня Мінкульт закупив “Щоб у 16 не було запізно” для шкільних бібліотек. 

“459 примірників цього шедевру куплять за державні кошти, щоб розіслати в бібліотеки, повідомляє Український інститут книги. Як так? Так працювала ж експертна рада! Навіть три. Спочатку людина без освіти психолога і педагога стає психологом у ліцеї. Потім пише книгу. А потім на кошти платників податків це потрапляє в бібліотеки. Можна якось упевнитися, що жодна гривня з моїх податків не піде на цей домострой?” – відреагував фемініст Микола Ябченко на своїй сторінці у фейсбуку.
 
Раніше він звертав увагу, що класичної психологічної чи педагогічної освіти авторка книжки не має: 
 
“У неї диплом магістра з фондових ринків. Вища школа практичної психології – це приватна контора з Краснодара (Росія), яка проводить підвищення кваліфікації. Виникає питання, на якій підставі вона працює психологом у двох навчальних закладах?” 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter