Мінкульт готує законопроєкт про особливий статус англійської мови: вона стане обов’язковою у деяких сферах

Дата: 12 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики працює над законопроєктом про встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування.

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Фото: Медіацентр Україна

“Розширення сфери застосування англійської мови в Україні сприятиме активізації процесів інтеграції українців у європейську спільноту. Кожен українець, який вивчатиме англійську мову, буде значно більше обізнаний з європейським життям. Це також допоможе формуванню суб’єктності України у світових глобалізаційних процесах. Крім того, після нашої перемоги це впливатиме на зростання інвестиційної та туристичної привабливості України”, – заявив Карандєєв.

Проєкт Закону передбачає, зокрема, встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування. Крім того, англійська мова буде обов’язковою в окремих публічних сферах суспільного життя, де наявні міжнародні комунікації.

Зараз створюється міжвідомча робоча група з питань підготовки актів законодавства щодо забезпечення функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування. До її складу входитимуть народні депутати України, представники державних органів та громадськості. 

Також Карандєєв наголосив, що наразі Україна за світовим рейтингом займає лише 40 позицію зі 112 країн світу щодо рівня володіння англійською мовою.

“Трансформація статусу англійської мови має розв’язати цю проблему. Це стратегічний курс України до членства в ЄС. Проєкт є певною декларацією, яка буде фіксувати позицію держави стосовно англійської мови та бачення, що додатково необхідно буде зробити в окремих планах та програмах”, – зазначив заступник міністра.

Нагадаємо, що у червні Міністерство культури та інформаційної політики створило раду, яка працюватиме над питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Віднині органи місцевого самоврядування в діалозі із суспільством мають доходити спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого й далі координувати його з радою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter