Міністри МЗС України та Румунії домовились активізувати консультації для захисту прав нацменшин

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

11 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба домовився зі своїм румунським колегою Богданом Ауреску активізувати консультації для захисту прав національних меншин.

Про це він повідомив у твіттері.

Ілюстративне зображення. Фото: МЗС України

“Провів розмову з Богданом Ауреску щодо подальшої підтримки Румунією України у протидії російській агресії, нових санкцій ЄС та шляху України до членства в ЄС. Ми також домовилися про інтенсифікацію консультацій щодо захисту прав меншин”, – зазначив Кулеба.

Він додав, що запросив свого колегу відвідати Україну з візитом.

Нагадаємо, що у вівторок, 13 грудня, Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний закон №8224 про національні меншини (спільноти) України. Законопроєкт підтримали 324 парламентарі.

Метою ухвалення проєкту закону, згідно з пояснювальною запискою, “є вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), та правових засад державної політики у сфері захисту та забезпечення прав національних меншин (спільнот) України, зокрема права на самоідентифікацію, використання мов національних меншин (спільнот), на освіту, на участь у політичному, економічному, суспільному та культурному житті тощо”.

Закон дасть змогу створювати консультативно-дорадчі органи при державних органах виконавчої влади різних рівнів. Вони сприятимуть реалізації державної політики у сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин.

Читайте також: Чому термін “національні спільноти” у відповідному законі лише зашкодить нацменшинам в Україні 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter