Міністерка культури Греції розкритикувала серіал про Македонського через згадки про його ймовірну гомосексуальність

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міністерка культури Греції Ліна Мендоні назвала “вкрай неякісною фантастикою” документально-драматичний серіал від Netflix “Александр Великий: становлення бога” через згадки про ймовірну гомосексуальність Александра Македонського.

Про це пише The Guardian.

Фото: Netflix

Такі коментарі міністерки з’явилися на тлі гучного обговорення, викликаного зображенням у серіалі романтичних стосунків між Александром Македонським і його довіреною особою й другом Гефестіоном. Мендоні каже, що серіал “рясніє історичними неточностями”, і запевняє, що в історичних джерелах немає жодної згадки про те, що стосунки між Александром і Гефестіоном виходили за межі дружби.

Водночас міністерка культури повідомила, що заходів проти Netflix не вживатимуть, оскільки Конституція Греції захищає свободу мистецтва з початку XIX століття.

“Натхнення митців, особиста інтерпретація й судження окремих людей, очевидно, не можуть бути піддані регуляторному режиму й контролю, а також не можуть регулюватися судами чи втягуватися в судові процеси”, – зауважила вона.

Лідер ультраправої політичної партії Греції Дімітріс Націос назвав серіал “жалюгідним, неприйнятним і неісторичним” і сказав, що він нібито має на меті “підсвідомо передати думку про те, що гомосексуальність була прийнятною за давніх часів”.

Щодо стосунків між Александром Македонським і його полководцем уже давно точаться суперечки. Дослідники вважають, що Александр і Гефестіон були близькими друзями з дитинства, і їхні сучасники часто порівнювали їх з Ахіллом і Патроклом.

Водночас професор Ллойд Ллевелін-Джонс із Кардіфського університету в Уельсі зазначає: “Одностатеві стосунки були нормою в грецькому світі. У греків не було слова “гомосексуальність” або розуміння того, як бути геєм. Цього просто не було в їхньому лексиконі. Були просто статеві стосунки”.

Нагадаємо, що в Україні до Дня всіх закоханих вийшов фільм “Уроки толерантності” Аркадія Непиталюка. В основу фільму лягла п’єса Ігоря Білиця “Гей-парад”, яка вже декілька років успішно йде на українській театральній сцені.

11 лютого невідомі обмалювали фарбою фасад столичного кінотеатру “Жовтень”, написавши на ньому гомофобні висловлювання. Також пофарбували сітілайти з афішею фільму про ЛГБТ-людей “Уроки толерантності”, показ якого був запланований на 14 та 18 лютого.

А 16 лютого в Харкові, попри спроби блокування, відбувся спецпоказ української стрічки “Уроки толерантності”. У фільмі висміюється негативне ставлення українського суспільства до ЛГБТ-людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter