Міністр освіти запросила правозахисників формувати стандарти вищої освіти

Дата: 11 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Міністр освіти Лілія Гриневич запросила правозахисників до формування стандартів вищої освіти. 

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, таке запрошення вона озвучила 11 вересня на зустрічі донорів та виконавців програм у галузі верховенства права. 

Вона озвучила запрошення після того, як українські правозахисники Сергій Буров та Сергій Заєць закликали міністерство втілювати стандарти прав людини у вищих навчальних закладах. 

“Права людини — стандарти поведінки представників держави. Це те, на чому ґрунтується демократичне суспільство. Я хотів би закликати навчати, починаючи з рівня юридичних факультетів, цим стандартам. Бо саме таким чином можемо сформувати демократичне суспільство”, — закликав правозахисник Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць. 

“Дуже важлива роль юристів, особливо у час сьогоднішніх викликів. Від фаховості юристів залежить, яке буде законодавство. Закон, який стосується будь-якої галузі права, має спиратись на цінності прав людини”, — звернув увагу Сергій Буров, голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові. 

За спостереженнями Сергія Зайця, серед прокурорів та адвокатів важко знайти тих, кому цікаво матерія прав людини.

“Тому коли будуть розроблятись стандарти та програми я закликаю приділити увагу навчанню, як має держава поводитись, як не підкорятись неправовому закону, який нав’язаний державою, а розуміти, де держава права, а де не права, і бути у змозі відстоювати інтереси простих громадян”, — додав він. 

Сергій Заєць запропонував міністерству спробувати запровадити пілотний курс про права людини на базі одного з вишів.

“Це доволі тривалий курс, який займає більше року, який поєднує різні форми навчання: денні семінари, дистанційне навчання. Я бачу, як змінюється світогляд цих людей, як вони підходять до справ, з якими їм доводиться працювати”, — додав він. 

Сергій Буров повідомив, що, до прикладу, Українська Гельсінська спілка з прав людини готова долучитись до формування стандартів вищої освіти.

“Ми тільки починаємо співпрацювати з вишами для того, щоб існувала справді атмосфера навчання, щоб дійсно була академічна свобода у навчанні, створювались академічні центри з прав людини. За нашими спостереженнями, з автономністю вишів керівництво отримало більше повноважень, однак при цьому студентське самоврядування не почало розвиватись. Життя в університеті поки не відповідає принципам академічної свободи”, — сказав Сергій Буров.  

Міністр юстиції запросила правозахисників до робочої групи з розробки стандартів вищої освіти.

“Для нас дуже важлива продуктивна співпраця з Міністерством юстиції. Я знаю, що Павло Петренко (міністр юстиції – ред.) всіляко зацікавлений, щоб ми осучаснили стандарти юридичної освіти. Тому, будь ласка, увійдіть у робочу групу з вашим доробком”, — сказала вона. 

При цьому вона звернула увагу, що “формувати цінності юридичної професії” потрібно зі школи. 

“Ми зараз орієнтуємо нову українську школу на перехід від знаннєвої концепції до компетентностей. Важливе не лише знання, а й вміння їх застосовувати у життєвих ситуаціях і ставлення на базі ціннісної платформи. Тому серед цих компентентностей є соціальна й громадянська компетентності. У нас це буде виходити прямо зі школи. Ми маємо цей компетентний підхід продовжити також у стандартах вищої освіти”, — заявила міністр.

Вона повідомила, що за розробку стандартів відповідає директор Департаменту вищої освіти її відомства Олег Шаров. 

При цьому міністр звернула увагу, що стандарти орієнтувались на потреби роботодавців. 

“Бо у новому законі “Про вищу освіту” написано, що стандарти вищої освіти мають базуватись на професійних стандартах за їх наявності. У нас немає по більшому спектру спеціальностей в Україні сучасних розробок професійних стандартів. Ми запрошуємо усіх до співпраці, хто може додати ось цей аспект професійного стандарту та напрацювань з точки зору цінностей та сучасного суспільства”, — заявила Лілія Гриневич.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter