Міліція затримала активістів після штурму суду

Дата: 14 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Під час розгляду справи у Вищому господарському суді міліція затримала 12 активістів через спробу потрапити до зали засідань.

Про це розповів кореспонденту Центру інформації про права людини колишній підприємець, нині активіст криворізького Євромайдану Дмитро Вєсєлов.

Як розповів активіст, у суді розглядалася справа про ціни на оренду землі. Підприємці Кривого Рогу подали до суду на мера міста Юрія Вілкула, батька екс-віце-прем’єра Олександра Вілкула. На їх думку, через вплив мера зросла вартість оренди землі у місті, тому вони вимагають повернути попередню вартість. Розгляду справи у Києві передував розгляд у місцевих судах. За словами активіста, під будівлю Вищого господарського суду прийшло близько 80 підприємців.

Міліція не пускала нас до зали, бо нас було дуже багато. Погодилися пустити лише 10 людей. Хоча на одному з попередніх засідань у залі були присутні близько 40 людей“, – говорить Вєсєлов.

Люди намагалися потрапити до приміщення, цьому перешкоджала міліція. Активіст стверджує, що було вчинено провокацію, в результаті під час штовханини у будівлі зламали двері, і міліція звинуватила в тому активістів. Як розповідає Дмитро Вєсєлов, один з тих, кого пустили до зали, зателефонував та повідомив, що їх затримали, нібито за хуліганство та спроби зірвати судове засідання. Згодом активістів вивезли до Печерського райвідділу, де вони писали пояснення. Жодних офіційних звинувачень, за словами Вєсєлова, їм ще не висували. Інші активісти також попрямували до будівлі райвідділу, щоб дізнатися про долю затриманих та підтримати їх.

Активіст додає, що у залі суду справді було повно людей, але він не впевнений, що всі вони були криворізькими активістами, бо не могли відповісти на питання, де саме у Кривому Розі вони мешкають.

Як повідомляє ГУМВС України в м. Києві, близько 50 осіб пікетували будівлю суду, а згодом намагалися прорватися до приміщення, при цьому пошкодили скляні двері. Правоохоронці запропонували створити ініціативну групу, яка могла би бути присутньою на засіданні, і допустили до зали 12 людей.

Всупереч проханням та вимогам дотримуватися чинного законодавства, ці люди одразу почали порушувати громадський порядок та намагалися зірвати судове засідання“, – йдеться у повідомленні. 

Через це активістів було доправлено до Печерського райвідділу, де вони давали пояснення щодо мотивів своїх дій. Матеріали за цим фактом внесено до Єдиного обліку районної міліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter