Міліція незаконно вилучила відбитки пальців у понад 1000 людей

Дата: 29 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Правоохоронці не вилучають відбитки пальців підозрюваних та затриманих з бази даних після закриття кримінальних проваджень. У понад тисячі людей відбитки були вилучені незаконно.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, про це заявив Представник Уповноваженого з питань захисту персональних даних Маркіян Бем.

Передусім, йдеться про незаконне дактилоскопіювання осіб. За законом, відбір відбитків пальців здійснюється лише у людей, які підозрюються в скоєнні злочину, затримані або взяті під варту“, – повідомив Маркіян Бем.

Представник Уповноваженого також зазначив, що працівники Офісу Омбудсмана у двох районних управліннях МВС Києва виявили за рік понад тисячу осіб, у яких незаконно були вилучені відбитки пальців. Це означає, що інформацію про цих осіб було зібрано районним управлінням, а потім передано на облік у базу даних. Кожного разу, коли особа підозрюватиметься у вчиненні злочину, її відбитки пальців звірятимуть з цією базою, до якої внесено і осіб, що ніколи не були причетні до злочинів у минулому.

Крім того, за словами Представника Уповноваженого, якщо особа, яка була підозрювана чи деякий час затримана, пройшла дактилоскопію, а потім була виправдана, і кримінальне провадження закрили, то інформацію про відбитки повинні вилучити. Але в результаті перевірок виявлялося, що правоохоронці не роблять цього.

Нагадаємо, завдяки захисту адвоката Центру з надання безоплатної правової допомоги хлопець з малозабезпеченої родини зміг уникнути довічного ув’язнення за вбивство, якого не скоював.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter