Міграційна служба відмовилася розповідати, чи депортувала блогера Ісаєва

Дата: 17 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба відмовилася повідомити, чи депортували з України до Азербайджану опозиційного блогера Ельвіна Ісаєва.

Про це повідомляє Громадське радіо. 

Позицію з цього питання озвучила заступниця начальника відділу Управління комунікацій та електронних сервісів ДМС Інна Ганенко.

“Відповідно до закону про захист персональних даних, ми не вправі коментувати інформацію щодо осіб, які зверталися до міграційної служби. Тому підтвердити чи спростувати факт, який вас цікавить, зокрема щодо примусового видворення цієї особи, не можу”, – сказала вона. 

Водночас експертка з питань доступу до публічної інформації Українського інституту з прав людини Ірина Кушнір вважає, що така відмова надати інформацію з боку ДМС є необґрунтованою.

У коментарі виданню ZMINA нагадала, що стаття 11 закону «Про захист персональних даних» передбачає декілька підстав для обробки персональних даних, зокрема їхнього поширення. Так, однією із підстав є необхідність виконання обов’язку володаря персональних даних, який передбачений законом. Тобто належний розгляд інформаційного запиту є обов’язком державного органу відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації».

Останній своєю чергою передбачає, що конфіденційна інформація, до якої належать й персональні дані фізичної особи, може бути видана запитувачу у разі, якщо суспільний інтерес до неї перевищує легітимний інтерес захистити приватність особи.

«У даному конкретному випадку не вбачається, що ДМС взагалі вдалась до визначення, чи є інформація про депортацію Ісаєва суспільно необхідною та, відповідно, не вдалась до балансування права на приватність та права суспільства знати суспільно необхідну інформацію.

Крім того, не може бути обмежена інформація конфіденційного характеру, яка вже була легітимно розповсюджена. А, як відомо, факт депортації 14 грудня підтвердив відповідний орган влади іншої держави. Тому наразі про жодні обмеження доступу до інформації про депортацію блогера з України не може йти мова», – пояснила Ірина Кушнір

Як відомо, 39-річний Ельвін Ісаєв приїхав до Києва наприкінці вересня 2019 року з Російської Федерації, де проживав тривалий час. Батьки Ельвіна разом з ним переїхали до Росії в 90-х роках. У 2001 році Ісаєв отримав російське громадянство. Він одружився з росіянкою і жив у Санкт-Петербурзі, у родини є двоє дітей.

У серпні 2019 року російська поліція раптово затримала Ісаєва. Після судових розглядів його російський паспорт визнали “незаконно виданим” і вилучили. Самого ж блогера відправили в центр тимчасового утримання іноземців для подальшої екстрадиції до Азербайджану. 11 вересня Ісаєв був звільнений завдяки екстреному втручанню Європейського суду з прав людини, який застосував правило 39 і заборонив його видавання Азербайджану. Після цього блогер виїхав до України.

Востаннє його бачили 12 грудня біля будинку у Святошинському районі Києва, де він жив у знайомих. Зникнення Ісаєва збіглося з візитом до України віцепрем’єра Азербайджану Алі Ахмедова.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House вже виступила із заявою, в якій назвала депортацію Ісаєва політично вмотивованою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter