Міграційна служба назвала Жанару Ахметову “шахрайкою, на яку чекає покарання в Казахстані”

Дата: 24 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Представник Держміграційної служби під час судового засідання звинуватив у маніпуляціях казахську активістку Жанару Ахметову, яка оскаржує відмову в статусі біженки.

Про це повідомляє Громадське радіо.

 

На його думку, Жанара Ахметова – “шахрайка, на яку чекає покарання в Казахстані, а не опозиціонерка, яку переслідують”. Представник ДМС відмовився коментувати ситуацію Громадському радіо.

Колегія трьох суддів із головуючим Віталієм Файдюком 24 липня заслухала всі сторони. Судді намагалися зрозуміти, чи Жанара Ахметова дійсно провадить активну громадянську та журналістську опозиційну діяльність та чи загрожує їй переслідування з політичних мотивів у Казахстані.

Жанара Ахметова розповіла про утиски та спроби залякувань, які, за її словами, казахстанські спецслужби практикують щодо неї й на території України. Зокрема, каже Жанара, було дві спроби викрадення, а її старшим дітям, які залишилися в Казахстані, погрожують.

Адвокатка Олександра Журко зазначила, що Державна міграційна служба, виносячи рішення, не керувалася висновками міжнародних організацій про стан свободи слова та політичні переслідування в Казахстані, зокрема від Amnesty International, Human Rights Watch і “Репортерів без кордонів”.

Суд попросив ДМС надати оригінал паспорта Жанари Ахметової для вивчення, а саму Жанару – спробувати доправити з Казахстану оригінал опозиційного видання “Трибуна”, де активістка публікувалася впродовж трьох років і яке, зрештою, закрили.

Розгляд апеляції продовжать 31 липня об 11:00.

Нагадаємо, Жанара Ахметова літаком прибула до України в березні 2017 року і звернулася до Державної міграційної служби за наданням статусу біженки.

18 жовтня минулого року Державна міграційна служба відмовила Жанарі Ахметовій у наданні статусу біженки. 21 жовтня її затримали в Києві та застосували запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту. 22 листопада Ахметову звільнили, віддавши на поруки народній депутатці Світлані Заліщук.

27 березня Київський окружний адмінсуд не задовольнив оскарження рішення міграційної служби про відмову у наданні статусу біженки. Жанару Ахметову затримали за поданням Інтерполу нібито за відкрите кримінальне провадження у справі про шахрайство на батьківщині. Сама Жанара вважає це політичним переслідуванням за свою опозиційну діяльність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter