Meta виявила дві великі мережі, які маніпулювали питанням війни в Україні: одна базувалася в Китаї, інша – в Росії

Дата: 02 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Компанія Meta заявила, що виявила китайську мережу з тисяч підроблених облікових записів, що вводили користувачів в оману, а також іншу таку мережу – в Росії.

Про це повідомило видання BBC з посиланням на квартальний звіт про загрози, опублікований материнською компанією Facebook, Instagram і WhatsApp.

Джерело: tech.co

Мережа, що базувалася в Китаї, включала понад 4,7 тисячі акаунтів і використовувала зображення профілів та імена, скопійовані в інших користувачів з усього світу.

Зараз Китай є третім за величиною джерелом таких мереж після Росії та Ірану.

Користувачі вказаної мережі видавали себе за американців і поширювали поляризаційний контент про політику США та американо-китайські відносини, а також маніпулювали темами абортів, культурної війни та допомоги Україні.

“Meta не пов’язувала профілі з офіційними особами Пекіна, але помітила збільшення кількості таких мереж у Китаї напередодні виборів у США 2024 року. Облікові записи ділилися та лайкали дописи один одного, а деякий вміст, здається, було взято безпосередньо з X, колишнього Twitter”, – йдеться в повідомленні.

У деяких випадках облікові записи скопіювали та вставляли дослівні дописи американських політиків – як республіканців, так і демократів – зокрема, ексспікера Палати представників Ненсі Пелосі, губернатора Мічигана Гретхен Уітмер, губернатора Флориди Рона ДеСантіса, представників Метта Гетца та Джима Джордана та інших.

Попри це, ідеологічної послідовності в мережі експерти не виявили. У звіті Meta зазначили: “Незрозуміло, чи був розроблений цей підхід для посилення партійної напруги, створення аудиторії серед прихильників цих політиків або для того, щоб фейкові облікові записи, які діляться справжнім вмістом, виглядали більш справжніми”.

Нагадаємо, що правила модерації компанії забороняють те, що Meta називає “узгодженою неавтентичною поведінкою” — публікації груп облікових записів, які працюють разом і використовують фальшиві особи, щоб ввести в оману інших користувачів.

Meta заявила, що вказана китайська мережа була видалена до того, як почала працювати серед реальних користувачів.

Водночас у компанії повідомили, що виявили дві менші мережі, які займалися просуванням фейків та маніпулюванням громадською думкою: одну в Китаї, зосереджену на Індії та Тибеті, іншу в Росії – вона публікувала, переважно англійською, повідомлення про вторгнення в Україну та рекламувала канали Telegram.

Російські мережі, які спонукали компанію зосередитися на неавтентичних кампаніях після виборів 2016 року, зосереджувалися на війні в Україні та намагалися підірвати міжнародну підтримку Києва, йдеться у звіті.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у сфері кіберзагроз з’явилася нова тенденція: ворог активно підроблює сайти українських медіа і сторінки журналістів у соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter