Мешканка Херсона з неповнолітньою донькою повернулися в Україну після депортації до Росії

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації мешканка Херсона разом з неповнолітньою донькою намагалася виїхати з міста. Однак дорогою жінка зрозуміла, що “евакуація” перетворилася на депортацію. Російські військові, які “супроводжували” людей, не дозволяли їм навіть підходити й забирати речі, що українці залишали в центрі залу очікування. Ці дії росіяни сприймали як намагання втекти від “евакуації”.

Історію жінки у своєму фейсбуку розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

“Героїню цієї історії (ім’я якої через безпекові заходи не можу назвати) разом з іншими жителями Херсона та області вивезли в Росію. Для того щоб українці брали громадянство країни-агресора, працювали безкоштовні юристи, які мали лише одну опцію: допомагати отримувати документи РФ”, – написав Лубінець. 

За його словами, херсонка з донькою мали проблеми з українськими документами, однак відновити чи бодай сприяти їхньому відновленню “росіяни не спромоглися”. 

“Українка мала лише одну мету – повернутися на вільну Україну. Тож шукала різні шляхи в інтернеті. І один із цих шляхів став щасливим і привів її на Батьківщину”, – зазначив Омбудсман. 

Нагадаємо, восени до України завдяки волонтерам повернувся 16-річний маріупольчанин Давид. Хлопець виїхав до Росії, провівши два місяці в блокаді Маріуполя. Він думав, що зможе через Білорусь повернутися до України. Але в Росії в нього відібрали паспорт, бо він неповнолітній, і скерували до притулку. 

А напередодні новорічних свят до України мешканка Ічні Чернігівської області, попри спротив окупантів, повернула додому свого викраденого 12-річного онука Олександра. Хлопчик також з Маріуполя уникнув усиновлення в російську сім’ю лише тому, що запам’ятав номер телефону бабусі та зателефонував їй, щоб вона врятувала його.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter