“Йому сказали, що його усиновлять росіяни”: українка розповіла, як повернула викраденого окупантами онука

Дата: 25 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканка Ічні Чернігівської області, попри спротив окупантів, змогла повернути додому свого викраденого онука. 12-річний Олександр з Маріуполя уникнув усиновлення в російську сім’ю лише тому, що запам’ятав номер телефону бабусі і подзвонив їй, щоб вона врятувала його. 

Про це жінка на ім’я Людмила розповіла The Washington Post.

Фото з вільного доступу

12-річного Олександра роз’єднали з родиною під час нападу Росії на Маріуполь. 24 березня під час російського ракетного обстрілу хлопчика поранило в око. Мати дитини Сніжана терміново шукала для сина медичну допомогу, але їх схопили російські військові, пише видання.

Згодом росіяни відправили хлопчика до лікарні в окупованому Донецьку, де йому сказали, що його усиновлять росіяни, оскільки він не має батьків.

Росіяни сказали: “Ти, мамо, відійди”. Ми веземо вашого сина в лікарню. Саша заплакав і каже: “Ні, будь ласка, я хочу залишитися з мамою! Як я її потім знайду?” – переповідає слова онука Людмила. Хлопчик зателефонував їй за шість днів, коли йому вдалося позичити телефон.

“Там з ним говорили про Україну і Росію. Говорили, що Україна погана, а українці злі. Змушували дітей розмовляти російською”, – додає жінка.   

Представники російської служби соціального захисту в окупованому Донецьку намагались відмовити жінку від того, аби вона забрала дитину. Зокрема, посилаючись на небезпеку запеклих боїв та “жахливу паперову тяганину”:

Вони сказали, що віддадуть його в дитбудинок або знайдуть сім’ю в Росії. Я відповіла, що готова ризикувати своїм життям. Що приїду і заберу його. Благала не відправляти його в Росію
 
Щоб не їхати через зону бойових дій, до окупованого Донецька Людмила вирушила з України через Польщу, Литву, Латвію та Росію. 
 
“Саша був у захваті, і я в захваті. Ми обійняли одне одного. Ми виїхали якнайшвидше, але мене довго допитували та чинили тиск силовики в окупованому Донецьку, щоб я залишилася. Довелося трохи збрехати. Це був єдиний вихід”, – підсумовує жінка.
 
Про маму хлопчика Сніжану немає жодної інформації від моменту роз’єднання з сином. 
 
У липні ОБСЄ у своєму звіті повідомила, що 2000 українських дітей вивезли до Росії, попри те, що вони мали сім’ї в Україні, наводить статистику The Washington Post. Human Rights Watch 12 грудня у поданні до Комітету ООН з прав дитини зазначила, що кількість примусових незаконних переміщень українців, зокрема дітей, до Росії “залишається неясною”. Організація закликала Росію припинити будь-яке подальше усиновлення.
 
Радниця-уповноваженою Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук натомість минулого місяця заявила, що 10 764 українських дітей, за повідомленнями родичів, сім’ї чи друзів, були примусово переміщенні та депортовані Росією без батьків.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter