Мешканець Макіївки Роман Внуков депортував та віддавав у трудове рабство українців з окупованої Запорізької області – розслідування “Суспільного”

Дата: 21 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Журналісти “Суспільного” з’ясували, що мешканець Макіївки Роман Внуков, співпрацюючи з окупантами, у 2023 році депортував та віддавав у трудове рабство українців з окупованої частини Запорізької області.

Про це йдеться в документальному фільмі-розслідуванні “Позивний Бетмен: таємниця Василівського блокпоста”.

Бетмен зачитує Олені Ягуповій наказ про видворення. Стоп-кадр із документального фільму-розслідування “Суспільного”

У стрічці журналісти-розслідувачі показали процес пошуку та ідентифікації особи з позивним Бетмен, яка депортувала та відправляла в трудове рабство до росіян українців з окупованої Запорізької області. 

У липні 2022 року призначений Кремлем керівник окупаційної “Запорізької військово-цивільної адміністрації” Євген Балицький видав наказ “Про заходи відповідальності за вчинення окремих правопорушень, які зазіхають на громадський порядок та громадську безпеку”. Так, він узаконив у межах окупованої Запорізької області депортацію українських громадян. Тобто будь-кого могли видворити з окупованої території лише через критичні дописи про росіян у соцмережах, волонтерство, “екстремістські” дії, належність до української церкви тощо.

Попри те що цей так званий наказ Балицького втратив силу в травні 2023 року, росіяни продовжували видворяти людей з окупованої частини Запорізької області.

Журналістам “Суспільного” вдалося знайти на окупаційних ресурсах близько 70 однакових відео депортації людей. Декого росіяни відпускали, і ці люди йшли в напрямку Запоріжжя, декого відправляли в трудове рабство. А дехто з цих людей узагалі зник безвісти. За словами розслідувачів, кількість “депортованих” у такий спосіб людей може бути більшою.

Так, у січні 2023 року “видворили” головну героїню фільму та колишню полонянку Олену Ягупову. На відео, яке оприлюднили росіяни, окупант у балаклаві з позивним Бетмен зачитує жінці та ще двом чоловікам наказ про їхню “депортацію” з ТОТ. Однак після знімання цього відео їх не відпустили, а відвезли до російських військових, які розміщувалися поблизу села Верхня Криниця. Там українців змушували рити окопи, будувати бліндажі, розміновувати територію поблизу лінії фронту та облаштовувати побут загарбників.

“Разом з Оленою в трудовому рабстві перебували ще 17 людей. Вони були змушені працювати на окупантів до середини березня 2023 року, їх звільнили завдяки зусиллям родичів. Більшість із цих людей спочатку показово видворяв, а потім відвозив у трудове рабство Бетмен“, – йдеться в сюжеті.

Пізніше 10 свідків підтвердили журналістам, що Бетмен, якого також називали Внук, є українським громадянином. Ним виявився 35-річний Роман Внуков, який народився та проживав у місті Макіївка. На світлинах, які розслідувачі знайшли на сайтах знайомств, у нього на руці було татуювання у вигляді змії. Саме ця “відмітка” стала основною зачіпкою в його ідентифікації.  

За даними української розвідки, Внуков, перебуваючи на посаді заступника командира з роботи з особовим складом 2 мотострілецького батальйону, воював на боці росіян із 2014 року.

Журналісти також встановили, що 2018 року Внуков був членом ГО “Народний щіт Данбаса”, яка поширювала російську пропаганду. Окрім цього, організація мала свій силовий блок, до якого входили “добровольці”, що воювали проти України.

Як відомо, щодо Євгена Балицького наразі триває заочне судове провадження в Україні за примусове видворення людей з ТОТ Запорізької області. Незаконно депортуючи українців, він у такий спосіб порушує Женевську конвенцію (IV) про захист цивільного населення під час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter