Мешканця столиці, який публічно використовував комуністичну символіку, суд відправив до в’язниці на 1,5 року

Дата: 30 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві суд міста визнав винним мешканця столиці у поширенні забороненої комуністичної символіки. Чоловіку призначили півтора року позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на вирок від 26 липня та Київська міська прокуратура.

Фото: Київська міська прокуратура

Як повідомляє видання, 29 жовтня 2022 року у Фейсбуці зловмисник опублікував зображення серпа і молота, портрет Леніна з підписом “С Днем Рождения комсомол!“. Чоловік також додав власний коментар: “С Праздником!”.

Крім того, 30 грудня 2022 року фігурант опублікував зображення герба СРСР, а також поєднання серпа, молота і пʼятикутної зірки з двома надписами “30 декабря 1992 года был образован СССР” і “С Днем рождения, Родина!”.

Під час судового засідання чоловік свою вину не визнав та заявив, що нічого забороненого у фейсбуку не розміщував. Він вважає, що його сторінка завжди відкрита і будь-хто міг там що-небудь розмістити. Син та дружина знали паролі від соцмережі та користувались ноутбуком, хоча син і не проживає з ним. Щодо коментарів під зображеннями вказав, що може він і написав: “В этой стране я родился и рос”. 

Про себе обвинувачений повідомив, що свого часу закінчив Київський політехнічний університет, у 1985-му Вищу школу КДБ СРСР і у нього є вища юридична освіта, вища військова та середня спеціальна освіта з філологічного напрямку навчання. 

Співмешканка фігуранта розповіла, що ноутбуком і телефонами, з яких є доступ до його сторінки у фейсбуку користувався виключно він сам. Про публікації з комуністичною символікою жінка дізналась тільки під час обшуку. З її слів, чоловік колекціонує монети й кераміку. У минулому він закінчив політехнічний інститут, працював на заводі 10 років головним метрологом, а до того інженером. У нього були знайомі з КДБ і він розповідав, що брав участь у бойових діях в Афганістані.

Обвинувачений не заперечував, що під час обшуку був пʼяний і сміявся з того, що відбувається, оскільки з обшуком прийшло багато людей і він не розумів, навіщо це. Він повідомив, що впродовж 2022 року його особисту сторінку у фейсбуку начебто багато разів зламували.

Суд враховуючи час, спосіб та суть поширеної обвинуваченим символіки, яка зараз активно використовується військовослужбовцями РФ у війні проти України, а також ставлення обвинуваченого, який категорично заперечує свою причетність до злочину і не визнає вину, призначив йому покарання у вигляді 1 року й 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, наприкінці липня до суду скерували обвинувальний акт щодо мешканця Львівщини, якому закидають заклики до зміни меж території України, розпалювання національної ворожнечі, пропаганду війни, а також поширення символіки комуністичного тоталітарного режиму й виправдовування збройної агресії РФ проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter