Мешканців прикордоння Сумщини евакуюють з п’ятикілометрової зони

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Мешканців п’ятикілометрової зони в прикордонних регіонах Сумщини евакуюють. 

Про це розповіли в тамтешній ОВА. 

Зруйнований унаслідок російського обстрілу будинок на Сумщині. Фото: Сумська ОВА
Контроль над державним кордоном у Сумській області відновили у квітні минулого року, втім відтоді російські військові не припиняють гатити по регіону. 

Згідно з даними сайту статистики повітряних тривог, за час повномасштабного вторгнення жителі регіону пережили понад тисячу повітряних тривог та чули майже пів тисячі вибухів. Щодо кількості артобстрілів, то їхня кількість перевалила за 1,5 тисячі. 

Щодо жертв цих атак, то, за даними регіональних посадовців, росіяни вбили 35 цивільних, а 17 з них – за останній місяць. 

“Цивільні люди на прикордонні гинуть не тільки від артилерійських обстрілів. Зухвале вбивство лісників у Свеській громаді та жителів Шалигинської громади – справа рук російських ДРГ, які останнім часом все частіше заходять на нашу територію. Знаходження в п’ятикілометровій зоні цивільних мешканців не дає змоги нашим військовим ефективно реагувати на ворожі дії, адекватно діяти у відповідь, адже це буде наражати цивільних на ще більшу небезпеку”, – каже голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх

За словами Артюха, евакуйовуватимуть людей під прикриттям ЗСУ, щоб росіяни не вчинили провокацій. 

“Евакуація розпочнеться тільки після того, як кожній родині, кожному жителю прикордоння буде роз’яснено їхні права, забезпечені необхідні засоби і ресурси, а також після того, як кожна родина в прикордонних населених пунктах буде готова до переміщення”, – запевнив посадовець. 

Нагадаємо, що раніше Управління Верховного комісара з прав людини при ООН критикувало українських посадовців через евакуацію літніх людей з небезпечних регіонів. Так, на думку фахівців, через ігнорування органами влади особливих потреб цієї категорії населення чимало з них лишилось у небезпеці, а тому люди, старші за 60 років, становлять 32% серед загиблих цивільних у випадках, у яких фіксували вік. 

Фотографія обкладинки: dyvys.info

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter