Мешканці окупованого Криму не можуть стати до електронної черги за українським паспортом

Дата: 29 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Мешканцям окупованого Криму стало складніше отримати український паспорт – електронна черга, яку запровадили нещодавно, лише створює для них додаткові перешкоди.

Про це в ефірі “Громадського радіо” заявила медіакоординаторка Кримської правозахисної групи Ірина Седова.

Ірина Седова

“Електронна черга створює переваги для жителів материкової України, однак з кримчанами ця ситуація не врегульована, тому що для того, щоб зареєструватися в електронній черзі, потрібно отримати підтвердження реєстрації на український номер мобільного телефону, але в Криму український мобільний зв’язок вже кілька років після окупації не працює, тому кримчани, які перебувають у Криму й живуть там постійно, не можуть стати у цю електронну чергу. Виходить, що вони мають приїхати до найближчого відділення міграційної служби і там намагатися або стати до електронної черги, або стати у “живу” чергу, якщо вона збереглася”, – зауважує вона.

Натомість прес-секретар Державної міграційної служби України Сергій Гунько пояснює: реєстрація через мобільний телефон – це спроба перешкодити шахраям, які бронюють місця в електронній черзі за допомогою ботів та продають їх.

Сергій Гунько

“Одним із засобів запобігання, зробленим в цій системі, є реєстрація саме через мобільний телефон, зокрема контроль перебування на території України за IP-адресою. Ми пробували зняти ці обмеження. Якщо ми їх знімемо, буде тільки гірше. Лише 30 відсотків місць в електронній черзі заброньовано під онлайн-запис. Ще приблизно третина доступна безпосередньо в терміналі як запис на місяць наперед. Ще третина доступна як запис сьогодні на сьогодні. В окремих областях зараз ще спостерігається ажіотаж. Вирішенням цієї ситуації є розвиток Центрів надання адміністративних послуг”, – каже він.

Ірина Седова додає, що у деяких відділеннях міграційної служби є лише електронна черга. Деяким кримчанам кажуть, що вони можуть узяти талон, але подати документи – лише за кілька тижнів, каже правозахисниця.

“Якщо ти приїдеш на Чаплинку, то не зможеш в цей самий день подати документи, однак на Каланчаку трохи інша ситуація. Там можна приїхати, постояти в живій черзі, яка працює паралельно з електронною, і подати документи в цей же день, але черги величезні. Начальник цього відділення міграційної служби сказав, що у них мінімум 30 чоловік кожен день в живій черзі”, – розповідає Седова.

Правозахисниця також зазначає, що така ситуація створює додаткове навантаження на міграційні служби, де, втім, не збільшилася кількість персоналу. Ірина Седова наголошує, що варто створити відділення міграційної служби на пропускних пунктах, якими могли б користуватися лише кримчани.

Правозахисниця додає, що ще одна проблема, пов’язана з міграційною службою для кримчан полягає в тому, що дітям, які досягли 16 років видають паспорти без місця реєстрації, а це створює проблеми при вступі до вишу або поселенні в гуртожиток на території материкової України. Зараз Кримська правозахисна група намагається вирішити це через суд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter