Мережа пунктів щеплення проти COVID-19 при лікарнях залишається чинною – МОЗ

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Після початку широкомасштабних бойових дій робота центрів масової вакцинації, які розташовувалися в торговельно-розважальних центрах та інших місцях, пристосованих для масових щеплень, була припинена через міркування безпеки. Проте мережа пунктів вакцинації, які функціонують в амбулаторіях, лікарнях та центрах первинної медико-санітарної допомоги, залишається активною.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Фото: Укрінформ

Актуальну інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та розклад роботи можна знайти тут або уточнити в операторів контакт-центру Міністерства охорони здоров’я, зателефонувавши на номер 0 800 60 20 19.

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, центри контролю та профілактики захворювань також організовують виїзди мобільних бригад до віддалених громад і населених пунктів у всіх регіонах країни в межах профілактичних тижнів та виїзних акцій.

Дізнатися графік виїздів можна, зателефонувавши до Центру контролю та профілактики хвороб у своїй області або стежачи за оновленнями в соціальних мережах цих центрів.

Наразі, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19 (Comirnaty від Pfizer) для дорослих, а також понад 50 тисяч доз для дітей, які є в усіх областях.

Вакцинація проти COVID-19 залишається безоплатною для кожного громадянина України. Отримати щеплення можна, записавшись через свого сімейного лікаря або безпосередньо в пункті вакцинації при медичних установах.

На початку серпня МОЗ затвердило нові рекомендації щодо щеплень проти СОVID-19. Схеми вакцинації для населення спрощуються: для більшості людей досить зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз – тобто повторна вакцинація через 6–12 місяців.

Також для лікарів і пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) – це первинна вакцинація. Всі наступні щеплення – ревакцинація проти COVID-19.

“Це спрощення вакцинації дозволяє швидше отримувати повний курс і дотримуватися ревакцинації перед початком епідемічного сезону. Для людини без супутніх захворювань, імуноскомпрометованого стану – достатньо отримати одне щеплення. Цього достатньо, без ревакцинації кожного року. Для медичних працівників або для тих, хто працює в небезпечних умовах, чи для людей з супутніми захворюваннями, а також вагітних загальна рекомендація полягає в базовій вакцинації одним щепленням, а потім щорічним чи через пів року бустером у вигляді однієї дози”, – підкреслив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Тож ревакцинацію рекомендують робити через 6–12 місяців не всім, а людям із груп ризику: 

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання; 
  • вагітним; 
  • людям, старшим за 60 років; 
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції; 
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові тощо).

Нагадаємо, що в Україні за місяць кількість випадків захворювання на коронавірус зросла вшестеро. Якщо в червні медики виявили 2 тисячі інфікованих, то в липні цей показник зріс до майже 12 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter