Мер Кременчука зарпопонував містянам “здавати сусідів”, які порушують режим самоізоляції

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Очільник Кременчука Віталій Малецький закликав жителів міста пограти у гру “здай сусіда” –повідомляти про людей, які порушують режим самоізоляції. 

Допис з таким закликом Малецький опублікував на своїй сторінці у фейсбуку. 

“Доброго вечора усім! Пропоную гру “здай сусіда”. Сьогодні потяги з Італії, літаки з Єгипту та інші рейси з-за кордону додають нам ризиків з поширенням коронавірусу! Тому маємо разом пильнувати один одного!”, – написав чиновник. 

Малецький звернувся до жителів міста з закликом телефонувати на гарячу лінію 1563 або в поліцію за номером 102, якщо вони знають про когось, хто порушує режим самоізоляції. Також мер нагадав у дописі про кримінальну відповідальність за порушення карантину.

Слова чиновника обурили низку користувачів мережі та правозахисників. 

“Ви правда не розумієте всю серйозність своєї заяви?”, – написала під постом мера користувачка на ім’я Ольга Крамаренко. 

У відповідь на заяву Малецького члени кременчуцького інформаційно-просвітницького центру “Європейський клуб” заявили про готовність слідкувати за дотриманням прав людини в місті та усіма можливими засобами протидіяти порушенню цих прав.

“В жодному разі не заперечуючи актуальність боротьби з пандемією та важливість дотримання карантинних заходів, ми вважаємо неприпустимим заклик до порушення прав людини, що міститься у зверненні міського голови Віталія Малецького. Мусимо нагадати, що історія знає чимало прикладів подібних “ігор”, як-то полювання на відьом у середньовічній Європі, переслідування євреїв у гітлерівській Німеччині, практика доносів на “політично неблагонадійних” в СРСР, арешти українців у окупованому Криму за наклепницькими доносами”, – зауважили члени клубу. 

Також активісти звернули увагу, що звернення міського голови фактично перекладає відповідальність за проведення карантинних заходів з органів державної влади на пересічних громадян Кременчука, які не мають ані достовірної інформації, ані відповідних повноважень: 

“Коронавірус поширюється в усьому світі, а не лише в нашому місті. Дотримання прав людини в цих умовах не лише не втрачає актуальності, а й набуває особливої ваги та значимості”.

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин. Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб.  З 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). Із 17 березня закривається все міжнародне авіасполучення. З 18 березня припиняються міжміські авіа-, залізничні та автобусні пасажирські перевезення. З 18 березня в Києві, Харкові та Дніпрі закрито метро, а інший громадський транспорт має перевозити не більше ніж 10 людей у салоні. 

За цей час Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Водночас нещодавно Омбудсманка Людмила Денісова закликала українців не дискримінувати своїх співгромадян, які під час карантину повертаються додому з-за кордону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter