“Наша зброя – порозуміння”: Денісова закликала толерувати українців, які повертаються з-за кордону

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала українців не дискримінувати своїх співгромадян, які під час карантину повертаються додому з-за кордону. 

Відповідну заяву Омбудсманка опублікувала у фейсбуку. 

??Сьогодні наша держава разом з усім світом продовжує боротьбу з пандемією вірусу COVID-19. Для України це стало…

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 24 березня 2020 р.

Денісова у своєму дописі висловила нерозуміння, чому, висловлюючи підтримку країнам, які найбільше потерпають від коронавірусу, українці ставляться вороже до своїх співгромадян. 

“Саме про нетерпимість до українців, які стали заручниками хвороби або опинилися в групі ризику, дедалі частіше з’являються повідомлення в інформаційному просторі. Нарешті потрібно усвідомити, що ця хвороба байдужа до соціального статусу, громадянства, релігії чи політичних переконань”, – говорить Уповноважена. 

Омбудсманка нагадала, що статтею 24 Конституції закріплено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом: 

“Закликаю з розумінням ставитись один до одного. Не спрямовувати свій гнів на тих, хто хоче вберегти своє життя та повертається до України”.

Згідно з офіційними даними, станом на 23 березня від початку карантину з-за кордону повернулись 72 тисячі українців. Водночас 151 особа залишається на карантині, зокрема, у Бразилії, Катарі, В’єтнамі, Китаї, Польщі та низці інших країн світу. МЗС України наполегливо рекомендує українським громадянам утриматися від будь-яких поїздок за межі України. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин. Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб.  З 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). Із 17 березня закривається все міжнародне авіасполучення. З 18 березня припиняються міжміські авіа-, залізничні та автобусні пасажирські перевезення. З 18 березня в Києві, Харкові та Дніпрі закрито метро, а інший громадський транспорт має перевозити не більш ніж 10 людей у салоні. 

За цей час Кабінет Міністрів уже ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter