Менш ніж половина українців підтримують ідею Зеленського з опитуванням – “Рейтинг”

Дата: 16 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

42% українців позитивно сприйняли ідею президента Володимира Зеленського провести “всенародне опитування” під час місцевих виборів 25 жовтня, 22% – негативно, а 33% – нейтрально.

Такими є результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 14–16 жовтня.

Водночас лише 60% респондентів знають, що президент Зеленський оголосив проведення всенародного опитування в день виборів (25% заявили, що добре знають про це, 35% – щось чули). 40% нічого про це не знають.

Відносно вищий рівень обізнаності про президентську ініціативу серед мешканців міст і старшого населення.

Відносно краще підтримують цю ідею мешканці південно-східних регіонів країни, жителі сіл та малих міст, виборці партії “Слуга народу”. Негативно налаштовані до цієї ініціативи найстарші опитані та виборці партії “Європейська солідарність”.

Соціологи “Рейтингу” опитали 5000 респондентів віком від 18 років в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Випадкова вибірка мобільних телефонних номерів репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування – CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера).

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більш ніж 1,4%.

Нагадаємо, 13 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що планує провести в день виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань.

Згодом в Офісі президента повідомили, що опитування не матиме прямих юридичних наслідків, чим воно кардинально відрізняється від всенародного референдуму.

Також представники партії “Слуга народу” в коментарях ЗМІ розповідали, що опитування проводитиметься не безпосередньо на дільницях, а поруч з ними. Воно нібито буде добровільним, бюлетені з відповідями збиратимуть волонтери, а самих бюлетенів планують надрукувати 5 мільйонів.

15 жовтня депутатка від “Слуги народу” Євгенія Кравчук заявила, що “всенародне опитування”, яке ініціював президент, проводитиме громадська організація, а профінансують його меценати.

Водночас народний депутат від президентської партії “Слуга народу” Олександр Качура в інтерв’ю телеканалу “Настоящее время” заявив, що Верховна Рада має ухвалити відповідний закон, щоб юридично оформити пропоноване президентом опитування, яке має відбутися в день місцевих виборів, 25 жовтня.

Експерти та правозахисники розкритикували ініціативу такого опитування. Так, голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що її можна кваліфікувати як замах на державний переворот. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень і це суперечить статтям 19 та 106 Конституції України. Адже, навіть визнаючи відсутність відповідного закону, президент у ролику обіцяє тому, хто відповідатиме на його питання: “Буде так, як вирішиш ти!”, водночас наголошуючи, що народу не потрібно благословення політиків.

Станом на 16 жовтня Зеленський озвучив усі свої п’ять питань. Вони звучать так:

1.Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?

2. Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони? 

3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?

4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?

5. Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter