Менш ніж у десяти громадах в Україні війна завдала збитків у понад мільярд гривень

Дата: 28 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні у дев’яти територіальних громадах прямі та непрямі збитки, завдані повномасштабним російським вторгненням, оцінюють у понад мільярд гривень. 

Про це розповіла в Українському кризовому медіацентрі громадська організація “Черкаський правозахисний центр”, яка проводила аналіз.

Ілюстраційне зображення. Фото: UNICEF/Oleksii Filippov

Мова йде про Сумську та Охтирську громади на Сумщині, Черкаську, Уманську і Смілянську громади на Черкащині, Святогірську та Краматорську громади на Донеччині, а також Семенівську та Сновську у Чернігівській області.

Окрім матеріальних збитків у понад мільярд гривень, у цих громадах також щонайменше тисяча людей загинули та отримали поранення. 

“Якщо ми говоримо про знищене житло, це близько тисячі об’єктів житлового призначення. Ще більше ніж п’ять тисяч об’єктів житлового призначення пошкоджено. Знищено об’єкти бізнесу, транспортні засоби. І це ми не говоримо про моральну шкоду, якої зазнає цивільне населення, руйнування державних установ та упущену вигоду”, – додає голова громадської організації “Черкаський правозахисний центр” Тарас Щербатюк

Правозахисники кажуть, що аналіз збитків – лише перший етап роботи. Далі разом з громадами активісти працюватимуть над тим, щоб усі ці дані пішли до міжнародного реєстру збитків і до українських реєстрів.

Нагадаємо, що у “Дії” запустили тестове подання заяв до міжнародного Реєстру збитків. 

Фотографія обкладинки: worldbank.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter