“Мене намагалися забити до смерті”: суд у справі про напад на дніпровську активістку Наталію Ешонкулову розпочав допит потерпілої

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра, де слухають справу про замах на вбивство громадської активістки Наталії Ешонкулової, розпочав допит потерпілої.

Як повідомляє кореспондентка видання ZMINA, засідання відбулося 21 лютого.

Фото: Юлія Рацибарська

Потерпіла дала свідчення, зокрема, про сам день нападу на неї, відповіла на запитання прокурора, а також двох адвокатів підозрюваних.

За словами самої Наталії Ешонкулової, її допит у суді – один з ключових моментів розгляду справи.

“Для мене це було дуже важливо – щоб почули мою точку зору і щоб нарешті визначити коло ймовірних замовників. Я хотіла зафіксувати, хто ці люди й для чого це їм було необхідно, щоб судовий процес не зводився до саме до виконання замовлення, тільки до виконавців”, – сказала вона в коментарі після судового засідання.

Активістка не сумнівається в тому, що йдеться саме про замах на вбивство і що він пов’язаний з її громадською діяльністю.

“У мене було відчуття, що мене намагалися забити до смерті, як порося. Били прямо в скроні не для того, щоб поставити синець, щоб залякати, а щоб убити. Удари були дуже сильні, ще кілька таких ударів – і я не могла б прийти до тями. Врятувало тільки те, що це побачила сусідка. Коли вона почала кричати, що викличе поліцію, нападники втекли”, – сказала вона.

Допит потерпілої продовжать на засіданні 28 лютого. Визначено також дату чергового засідання – 15 березня.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter