Медична спільнота та пацієнти застерігають про ймовірний колапс системи охорони здоровʼя у 2025 році

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У проєкті Державного бюджету на 2025 рік міститься вимога щодо переведення всіх медичних закладів на казначейські рахунки. Це може спричинити серйозні проблеми у функціонуванні системи охорони здоров’я та позбавити мільйони пацієнтів необхідної медичної допомоги в умовах війни.

Про це йдеться в спільній заяві кількох організацій медичної сфери, серед яких благодійні фонди “Пацієнти України” й “Здорові рішення”, а також громадська організація “Медичні лідери”.

Фото: Суспільне

Представники цих організацій наголошують, що якщо цей проєкт бюджету буде ухвалений без змін, то медичні установи 2025 року втратять можливість оперативно розпоряджатися своїми коштами, здійснювати закупівлі медикаментів і своєчасно виплачувати зарплати персоналу.

У заяві зазначається, що завдяки автономії, яку медичні заклади отримали у 2018 році, відкривши власні банківські рахунки, ці питання вдалося успішно розвʼязати. Проте повернення до казначейської системи може знову призвести до тих самих проблем, з якими вже стикалися раніше, а тепер це може завдати ще більшої шкоди пацієнтам, особливо в умовах війни, коли безперервне лікування є життєво необхідним.

Голова ГО “Медичні лідери” Юлія Брикульська підкреслила, що перший ризик, який бачать лікарі, полягає в можливому затримуванні всіх фінансових операцій. Вона нагадує, що до впровадження медичної реформи медичні працівники регулярно страйкували через невиплату зарплат. Якщо до казначейства приєднаються понад 2 тисячі нових медичних установ, терміни узгодження платежів, які вже зараз можуть тривати від двох тижнів до двох місяців, значно збільшаться, що призведе до затримування у виплаті зарплат лікарям і закупівлі медикаментів на місяці.

Відповідно до заяви профільних організацій, пацієнти також відчують ці затримування, коли в лікарнях не буде необхідних медикаментів, що фактично призведе до припинення гарантованого лікування. Це може спричинити повернення до старих проблем, таких як побори й неформальні платежі. Організації попереджають, що 2025 року може припинити функціонувати вся медична реформа, яка базується на автономії медичних закладів, що є особливо важливим в умовах війни.

Виконавча директорка БФ “Пацієнти України” Інна Іваненко, зауважила, що все, за що пацієнтська спільнота боролася роками, тепер перебуває під загрозою. Вона пояснила, що лікарні без медикаментів і персоналу в країні, яка перебуває в стані війни, загрожують крахом усієї системи охорони здоров’я. Медичні заклади не зможуть оперативно реагувати на критичні ситуації, як-от обстріли, а без гарантованого лікування залишаться пацієнти з важкими захворюваннями, поранені військові та цивільні. Це також може призвести до збільшення кількості неформальних оплат пацієнтів.

За її словами, переведення рахунків у казначейство – це величезний крок назад до радянської системи, з якої медична система країни нещодавно вирвалася, і це руйнує один з основних принципів медичної реформи – автономію закладів.

Зазначається також, що негативні наслідки зачеплять не лише пацієнтів та лікарів. Через додаткове навантаження на казначейство, що отримає понад 2 тисячі нових користувачів, затримування можуть виникнути й у сфері оборонних закупівель.

Водночас у Міністерстві фінансів вважають, що цей крок не ускладнить роботу лікарень і держава не втручатиметься у процес витрат коштів медичних закладів. Вони пояснюють свою ініціативу необхідністю підтримки ліквідності державного казначейського рахунку в умовах війни, додаючи, що зберігання коштів на банківських рахунках не сприяє фінансовій стійкості держави.

Мінфін запевнив, що всі платежі медичних закладів проходитимуть через казначейство вчасно і для цього будуть вжиті всі необхідні заходи.

Нагадаємо, що станом на кінець вересня 2024 року з початку повномасштабної війни російські військові пошкодили 1663 медичних заклади в Україні, а ще 222 – знищили повністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter