Медійниці просять Омбудсмана Денісову змінити риторику повідомлень про зґвалтування

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Майже пів сотні українських медійниць підписали відкрите звернення до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової із закликом змінити риторику в повідомленнях про статеві злочини під час війни, зокрема статеві злочини проти дітей, які поширюються на офіційних сторінках соцмереж Омбудсмана.

Звернення сьогодні вранці розмістила на своїх сторінках низка видань, представниці яких підписали його, серед яких ZMINA.

У колажі використана ілюстрація Oleksandra Promska

“Зґвалтування суворо заборонене статтею 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, тому російські воєнні злочинці мають бути покарані. Водночас повідомлення про такі злочини повинні публікуватися з обережністю, особливо щодо дітей та неповнолітніх”, – йдеться у зверненні.

Медійниці наголошують на сенситивності теми й закликають уникати травматичних чи шокувальних подробиць, які потім стають клікабельними заголовками і які цитують лідери та лідерки громадської думки в блогах та під час міжнародних культурницьких подій, організованих для адвокації вцілілих.

Як приклади шокувальних подробиць, доцільність яких викликає питання, автори заяви наводять цитати з останніх повідомлень Омбудсмана:  “дівчинка шести місяців, росіяни ґвалтували чайною ложкою”, “по двоє ґвалтували малюків орально та анально” та “дев’ятимісячну донечку зґвалтували свічкою”.

Автори заяви звертають увагу на те, що будь-яка інформація, поширена від імені Уповноваженої або її офісу, має статус підтверджених фактів, тому дуже важливо, щоб вона справді була підтвердженою.

Зокрема, щодо дітей, які зазнали сексуального насильства від російських військових і загинули, для офіційної публічної комунікації мають бути висновки судово-медичної експертизи. Однак і в цьому разі кожне слово має бути виважене і ретельно дібране.

“Деталі злочинів, які ви повідомляєте публічно, скеровують увагу суспільства на роботу слідчих органів, системи правосуддя; люди вимагають розслідувань, процесів, покарання. Під час вашої публічної комунікації, що завжди має розголос, просимо зазначати, чи передає ваш офіс матеріали для подальшої роботи слідчих та прокурорів”, – закликають медійниці.

Медійниці просять Омбудсмана, надаючи інформацію про статеві злочини під час війни, враховувати таке:  

  • оприлюднювати тільки ту інформацію, щодо якої є досить доказів, перед публікацією перевіряти факти;
  • повідомляти, які матеріали передано до системи правосуддя;
  • вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях;
  • уникати надмірної деталізації злочинів;
  • користуватися коректною термінологію, наприклад вживати слово “вцілілі” або “потерпілі” замість “жертви”;
  • дбати про конфіденційність і безпеку потерпілих, пам’ятати, що потерпілі можуть бути ідентифіковані, якщо мешкають у невеликих селах чи містечках;
  • нагадувати про мережі підтримки потерпілих (адвокат(к)и, правозахист, професійна психологічна допомога).

Автори заяви також рекомендують керуватися рекомендаціями “Сексуальне насильство і медіа. Як писати про зґвалтування під час війни” та Рекомендації КЖЕ щодо висвітлення загибелі людей під час війни.

Звернення відкрите до підписання. Якщо ви хочете залишити свій підпис, пишіть на femida.help@gmail.com (назвіть у листі своє прізвище та ім’я, організацію, в якій ви працюєте, або свою професію / статус). 

Всі підписи можна знайти за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter