“Медіарух” вимагає від правоохоронців назвати замовників і виконавців убивства Шеремета

Дата: 20 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Члени руху “Медіа за усвідомлений вибір” вимагають від правоохоронних органів назвати замовників і виконавців убивства журналіста Павла Шеремета.

Відповідну заяву опублікували на четверті роковини вбивства журналіста.

Журналісти, медійні та правозахисні організації вимагають від правоохоронних органів дати чітку відповідь, хто замовник і виконавець убивства Шеремета, з якої країни походять ці люди і яким був їхній мотив.

“Ми підтримуємо колег з “Української правди” в прагненні дізнатися правду і вважаємо, що наразі аргументів ані звинувачення, ані захисту недостатньо, аби зробити остаточні висновки. Окремо відзначаємо недостатню публічність і прозорість правоохоронних органів та вимагаємо не ховатися від журналістів, а прозоро коментувати перебіг слідства та звітувати перед суспільством. Ми вимагаємо конкретних дій, а не політичних заяв. Вимагаємо справедливості для нашого колеги, журналіста Павла Шеремета”, – йдеться в заяві. 

Нагадаємо, один із керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. Наприкінці минулого року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.

Поліція називала мотивом убивства дестабілізацію ситуації в Україні, однак офіційно в матеріалах справи зазначено, що фігуранти захопились “ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси”, намагалися вбивством привернути увагу до своїх поглядів.

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

У січні 2020 слідчі просили Офіс генпрокурора продовжити терміни досудового розслідування вбивства Шеремета до червня 2020 року. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що мають бути зібрані додаткові докази, оскільки наявного обсягу доказів не досить.

У травні під час пресконференції за результатами року президентства Володимир Зеленський назвав розслідування вбивства журналіста Шеремета складною справою, за яку відповідає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Однак сам очільник МВС так не вважає

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter